Follow by Email

2016. március 31., csütörtök

Spenótmártás sonkás zsömlegombóccal





Kaptam újabb adag spenótot, a Fiam pedig nagyon szereti a spenótmártást, 
így e mellett döntöttem.
Volt még a házi, érlelt, bükkfával füstölt sonkából, szerettem volna kombinálni a kettőt.
A zsemlegombócba álmodtam.




Attól, hogy én nem eszem sonkát (lévén vegetáriánus), a többiek még ehetnek.
Esznek is, a hagyományok szerint magam készítem el nekik.
Tudom sokan csodálkoznak már azon is, hogy nem eszem,
azon még jobban, hogy ennek ellenére elkészítem.
Igen, elkészítem. Ki ha én nem? 
Megvan a saját szertartásom, hogy felülírjam magamban: állatról van szó.
Imádkozom, hálát adok és áldást kérek, örömmel készítem a családomnak,
kóstolnom nem kell (főzés közben mást sem szoktam), érzésre ízesítem. 




Spenótmártás sonkás zsömlegombóccal

Hozzávalók

spenótmártás
1/2 kg spenót
3 duci gerezd fokhagyma
vaj
1 marék zabpehely
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
frissen őrölt bors

sonkás zsömlegombóc
5 db kifli (zsömle)
3 dkg vaj
3 dl tej
2 dl víz
3 db tojás
40 dkg liszt (+/-)
2 szelet sonka
3 duci gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
só (a kifli és a sonka is sós)
1 csokor petrezselyem
+
kevés vaj
újhagyma a tálaláshoz



Spenótmártás
Mindent megtisztítottam :)
Megolvasztottam a vajat és beledobtam a zúzott fokhagymát, azonnal rá a spenótot.
Pár perc alatt "összeesett", ekkor meghintettem a zabpehellyel és felöntöttem a tejjel.
Felforraltam, majd hozzáöntöttem a tejszínt. Elzártam a tüzet.
Sóztam és tekertem rá borsot.
Botmixerrel krémesre turmixoltam.


Zsömlegombóc
A kifliket apró kockára vágtam és szárazon megpirítottam.
A még langyos kiflikockákra rádobtam a vajat, majd ráöntöttem a tejet.
A közepére mélyedést túrtam, beleöntöttem az előzőleg felütött tojásokat, 
hozzáöntöttem a vizet, hozzáadtam a lisztet, tekertem rá borsot,
belezúztam a fokhagymát és beleszórtam a petrezselymet.
Elkevertem, majd hozzáforgattam a tejes kiflikockákat.
Kivettem magamnak belőle, a többibe belekevertem a felkockázott sonkát.


még sonka nélkül




sonkával

Kanállal gombócokat formáztam és lobogó forró vízben (több adagban) kifőztem.
A vajat megolvasztottam a serpenyőben és erre szedtem / raktam át a gombócokat. 
Tálaláskor megszórtam aprított újhagymával.









A kertben :)


Jácint


6 megjegyzés:

  1. Szeretem a spenótot, legközelebb igy készítem el. Én eszem húst, de én is köszönetet mondok minden alkalommal az állatoknak és a növényeknek is,főleg azoknak amik a kertben teremnek.<3
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Erzsi :)
      mert csodálatos vagy!
      Szép hétvégét :)

      Törlés
  2. De jó, hogy ismét olvashatom a finomságos receptedet! :) A zsömlegombóc nagyszerű étel lehet, a férjem biztos örül majd neki! Már előre megmelengeti a szívemet, ahogy mosolyog és örömmel fogyasztja. :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva <3
      köszönöm.
      A férfiak szeretik, mert lehet harapni, tartalmas. Egészségére a Férjednek és Neked is!
      :)

      Törlés
  3. Ági meglátni és beleszeretni a sonkás zsömlegombócba egy pillanat műve volt, vittem is a receptet, és ma elkészítettem, de én vadas-szószt csináltam hozzá és kivételesen hús nélkül /nem volt itthon marhahús és nem is volt kedvem elmenni ezért a henteshez/, valami isteni ebédünk volt, köszönöm ezt a ragyogó ötletet :-) További kellemes hétvégét nektek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó <3
      csodálatosakat főzöl, így külön öröm, megtisztelő, hogy tetszik Neked!
      Köszönöm szépen.
      Egészségetekre!
      Nektek is szép hétvégét!

      Törlés