Kedves Barátomtól kaptam céklát, kissé ráncos öreget és harmatosan friss "bébit".
A zsengét héjastól, a levelével együtt, kevés olívaolajon pároltam és mennyei,
saját erjesztésű mézes bodzavirágecettel locsoltam meg.
A tavalyit meghámoztam, felkockáztam, köménymagosan megfőztem, majd
- fűszeres, mézes, feketeribizli-ecettel ízesített- saját levében pácoltam.
A feketeribizli-ecet, gyümölcsből, tehát fekete ribizliből, méz hozzáadásával erjesztett ecet,
két éve készítettem.
- fűszeres, mézes, feketeribizli-ecettel ízesített- saját levében pácoltam.
A feketeribizli-ecet, gyümölcsből, tehát fekete ribizliből, méz hozzáadásával erjesztett ecet,
két éve készítettem.
Fűszeres pácolt cékla
Hozzávalók
1 kg cékla
1 fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű
friss tárkony
friss babérlevél
friss babérlevél
citromhéj (kezeletlen)
köménymag
köménymag
egész bors
egész szegfűszeg
egész szegfűszeg
só
feketeribizli-ecet
citromlé
méz
olívaolaj
A céklát megtisztítottam, felkockáztam, kuktába raktam.
Meghintettem köménymaggal, meglocsoltam 1 ek. olívaolajjal, ráöntöttem 2,5 dl vizet
és megfőztem.
Hagytam langyosra hűlni.
Megfelelő nagyságú üvegbe kanalaztam, rétegeztem a fűszerekkel
(friss kakukkfű, friss tárkony, friss babérlevél, lila hagyma, fokhagyma, citromhéj,
szegfűszeg, egész bors, köménymag).
A visszamaradt levét ízesítettem a citromlével, mézzel, sóval, feketeribizli-ecettel,
majd a fűszernövényes céklára öntöttem.
Kevés extra szűz olívaolajat csorgattam a tetejére.
Lezártam az üveget és 1 hétre a hűtőbe rejtettem.
Későbbiekben is -amíg el nem fogy- hűtőben tároljuk.
Folytatás:
Sült cékla mézes bodzavirágecettel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése