Follow by Email

2015. június 7., vasárnap

Spárgakrémleves (a szárából)




Sorban álláskor kihallgattam a piacon két hölgy eszmecseréjét,
a spárga felhasználásával kapcsolatban.
Többek között elhangzott, hogy "a szára semmire se jó".
Meglepődtem...ugyanis a szárából   -igaz picit több munkával-   de remek krémlevest lehet alkotni.
Egy nagyobb fej hagymával, 4 szem közepes nagyságú krumplival, kevéske olajon kissé
 megpirítottam a letört szárvégeket, majd megfőztem.
Botmixerrel összeturmixoltam és szitán átnyomtam (ebben az esetben ez kihagyhatatlan).
Sóval, citrommal, vajjal ízesítettem. 
Mást nem is kívánt, de nyugodtan lehet belekeverni tejszínt, tejfölt, vagy joghurtot,
akár mascarponét, stb. 
Tálalásnál reszelhetünk rá sajtot, szórhatunk rá fűszeres croutont,
de (flanc nélkül) egy szelet pirítóssal (házi kenyérből) tökéletes könnyű leves.




Spárgakrémleves

Hozzávalók
spárgaszár végei (1 kg spárgából)
újkrumpli (4 db közepes szem)
hagyma (1 nagyobb fej)
citrom
vaj (3 dkg)
kevés olaj (3 ek)

A spárga végeit (egyenként) egy mozdulattal letörtem. 
Az újkrumpli héját ledörzsöltem, majd apróbbra daraboltam.
A hagymát tisztítottam és felszeleteltem.
Kevés olajon az egészet megdinszteltem, majd felengedtem vízzel (kb. 1 liter) és puhára főztem.
Botmixerrel pürésítettem, hagytam hűlni, majd szitán átpasszíroztam az egészet.
Visszatettem a tiszta fazékba, sóztam, csepegtettem bele citromlevet
 és elkevertem benne a ideg vajat.




Hm. kár ezt kidobni...



 (A leves kész, a  spárgából meg lesz más :)





 Szeretetrehangoltan a Facebookon :)



5 megjegyzés:

  1. azt hiszem elég drága a spárga ahhoz, hogy felét kidobják...én mindig figyelem a boltban a sorban előttem állók mit vásárolnak. Ugye, látom ahogy a futószalagra kipakolnak. Annyi, de annyi felesleges dolgot vesznek az emberek, hihetetlen! Megveszik, aztán kidobják a spárga szárát, nem is értem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. N.D. <3
      Így igaz, másnak fontos dolog, nekünk feleslegesnek tűnik.
      Szép napokat!

      Törlés
  2. Spárga szárát kidobni... ez nekem új. Imádjuk a spárgát fehéret, zöldet (én is most írtam egy spárga receptet is) többnyire főzve esszük és akkor amikor a szezonja van. De salátába pikánsan eperrel, snidlingel is egy igazi kedvenc! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kavics :)
      Nálunk is nagy kedvenc, és igen, meglepő módon az eper sokféle salátába nagyon passzol :)
      Csodás dolgokat alkottál, az Édes fűszeres kenyér is nagyon tetszik :)
      (Hogyan kell letiltani a másolást?)

      Törlés