2015. január 17., szombat

Sárgarépás diós sütemény (glutén és laktozmentes)




Emlékszem milyen elkerekedett szemekkel meredtem Ilonára hajdanán, 
amikor az orrom alá tolt egy receptet, mondván, ha már "legelsz egyél finomat is, 
sárgarépa van benne" -mondta :)
Elkerekedett szemekkel meredtem rá, mert bár valóban évek óta "legeltem" ahogy Ő fogalmazott
 (vega majd vegetáriánus voltam), de a sárgarépát süteményben akkor még nem kóstoltam.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nem csak hogy sárgarépa kerül a süteményekbe, 
hanem vígan reszelem a céklát, cukkinit, petrezselyemgyökeret, zellert, sütőtököt az édességekbe.
Reszelem, keverem, kísérletezek az ízekkel és még nem fogtam mellé. 
Bátran jelentem ki: zöldségek nem csak a sós ízekkel társíthatók, 
sikeresen megállják a helyüket a desszertekben.


 


Most a reszelt répához frissen őrölt diót adtam, cukorral édesítettem, sütőporral lazítottam, 
tojással fogtam össze és naranccsal fűszereztem.
Első alkalommal pont befutott a Barátnőm, akin azonnal teszteltem az illatozó frissen sült finomságot. 
S bár pillanatok alatt vált köddé a pár darab sütemény, nem tudta "kitalálni a hozzávalókat"....




Sárgarépás diós sütemény

Hozzávalók
25 dkg finomra reszelt sárgarépa
25 dkg finomra őrölt dió
3 db tojás
10 dkg porcukor
csipet só
1 tk sütőpor(alnatura/dm)
1 cs szárított narancshéj (alnatura/dm)
3 csepp vadnarancs illóolaj (doTERRA)
1/2 narancs leve
op. 3 dkg darabolt csokoládé vagy csokoládépasztilla

A tojásokat habosra kevertem a porcukorral, hozzáadtam a narancshéjat, az illóolajat
 és a narancs levét.
A frissen darált diót összekevertem a sütőporral.
A tojásos masszába forgattam a reszelt sárgarépát, majd a sütőporral elkevert darált diót.
(2. alkalommal kevertem bele csokoládépasztillát).
 Szilikon sütőformába adagoltam (8 db).
Előmelegített 175 fokos sütőben sütöttem tűpróbáig.
(A sütési ideje függ, a sütő paramétereitől, illetve hogy milyen formában sütjük.)


Megjegyzés
 Süthetjük egyben.
- Amennyiben nincs szilikon sütőformánk, akkor süssük abban ami van :) 
de előtte kezeljük (kenjük ki és szórjuk liszttel) vagy simítsunk bele sütőpapírt.

- A porcukrot cserélhetjük mézre, ebben az esetben nem kell a narancs leve, vagy kevesebb elég.
- A narancslevét cserélhetjük mandarin levére.
- A sütőport elhagyhatjuk, akkor válasszuk szét a tojásokat, 
a fehérjét verjük fel habnak és a legvégén forgassuk a többihez.
- A szárított narancshéj helyett tehetünk frisset vagy citromhéjat reszelhetünk bele, 
de törekedjünk rá, hogy vegyszerrel nem kezelt legyen.
(Az aldiban általában kapható olyan citrom amelyen feltüntetik
 "A héja emberi fogyasztásra alkalmas."
- Az illóolaj elhagyható, bár kár lenne. 
A 100 %-os tisztaságú belsőleg is használható illóolajjal csodásan lehet "varázsolni" a konyhában. Kísérletezzünk bátran, de vigyázat, nagyon tömények és nem csak az illatuk! 
Hatásuk van, gyógyhatásuk, tudni kell mikor, mit, mennyit lehet!
A narancsot és citromot mértékkel használhatjuk, de mindig körültekintően tájékozódjunk.
A citrom növeli a fényérzékenységet, napozáskor foltossá válhat a bőr.
Áldott állapotban lévők, idegrendszeri problémákkal küzdők, szervi betegségben szenvedők, allergiások, kisgyermekes szülők vigyázat! 
Még oly népszerűek, mint a fahéj, szegfűszeg, kakukkfű sem megengedett!
A kakukkfű illóolaj nyálkahártya-, és bőrizgató. 
A fahéj illóolaj bőrre kerülve, akár égési sérülést okozhat!
A szegfűszeg bőrirritáló hatása ismert.
A borsmenta illóolaj bezavar, ha homeopátiás készítményt szed valaki (nem is szabad, 
erre mindig figyelmeztet a homeopata), azaz közömbösíti a homeopátiás szereket.
Irritálhatja a bőrt, élénkíti, erősíti a menstruációt. 
Remélem sikerült mindenkit óvatosságra inteni, de nem megijeszteni.










4 megjegyzés:

  1. Hű, Ági, ezt a finomságot ki kell próbálnom! Nagyon kedvemre való a receptje! <3

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó recept! És még csokis is... Meg fogom sütni.

    VálaszTörlés