Emlékszem milyen elkerekedett szemekkel meredtem Ilonára hajdanán,
amikor az orrom alá tolt egy receptet, mondván, ha már "legelsz egyél finomat is,
sárgarépa van benne" -mondta :)
Elkerekedett szemekkel meredtem rá, mert bár valóban évek óta "legeltem" ahogy Ő fogalmazott
(vega majd vegetáriánus voltam), de a sárgarépát süteményben akkor még nem kóstoltam.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nem csak hogy sárgarépa kerül a süteményekbe,
hanem vígan reszelem a céklát, cukkinit, petrezselyemgyökeret, zellert, sütőtököt az édességekbe.
Reszelem, keverem, kísérletezek az ízekkel és még nem fogtam mellé.
Bátran jelentem ki: zöldségek nem csak a sós ízekkel társíthatók,
sikeresen megállják a helyüket a desszertekben.
Most a reszelt répához frissen őrölt diót adtam, cukorral édesítettem, sütőporral lazítottam,
tojással fogtam össze és naranccsal fűszereztem.
Első alkalommal pont befutott a Barátnőm, akin azonnal teszteltem az illatozó frissen sült finomságot.
S bár pillanatok alatt vált köddé a pár darab sütemény, nem tudta "kitalálni a hozzávalókat"....
Sárgarépás diós sütemény
Hozzávalók
25 dkg finomra reszelt sárgarépa
25 dkg finomra őrölt dió
3 db tojás
10 dkg porcukor
csipet só
1 tk sütőpor(alnatura/dm)
1 cs szárított narancshéj (alnatura/dm)
3 csepp vadnarancs illóolaj (doTERRA)
1/2 narancs leve
op. 3 dkg darabolt csokoládé vagy csokoládépasztilla
A tojásokat habosra kevertem a porcukorral, hozzáadtam a narancshéjat, az illóolajat
és a narancs levét.
A frissen darált diót összekevertem a sütőporral.
A tojásos masszába forgattam a reszelt sárgarépát, majd a sütőporral elkevert darált diót.
(2. alkalommal kevertem bele csokoládépasztillát).
Szilikon sütőformába adagoltam (8 db).
Előmelegített 175 fokos sütőben sütöttem tűpróbáig.
(A sütési ideje függ, a sütő paramétereitől, illetve hogy milyen formában sütjük.)
Megjegyzés
Süthetjük egyben.
- Amennyiben nincs szilikon sütőformánk, akkor süssük abban ami van :)
de előtte kezeljük (kenjük ki és szórjuk liszttel) vagy simítsunk bele sütőpapírt.
- A porcukrot cserélhetjük mézre, ebben az esetben nem kell a narancs leve, vagy kevesebb elég.
- A narancslevét cserélhetjük mandarin levére.
- A sütőport elhagyhatjuk, akkor válasszuk szét a tojásokat,
a fehérjét verjük fel habnak és a legvégén forgassuk a többihez.
- A szárított narancshéj helyett tehetünk frisset vagy citromhéjat reszelhetünk bele,
de törekedjünk rá, hogy vegyszerrel nem kezelt legyen.
(Az aldiban általában kapható olyan citrom amelyen feltüntetik
"A héja emberi fogyasztásra alkalmas."
- Az illóolaj elhagyható, bár kár lenne.
A 100 %-os tisztaságú belsőleg is használható illóolajjal csodásan lehet "varázsolni" a konyhában. Kísérletezzünk bátran, de vigyázat, nagyon tömények és nem csak az illatuk!
Hatásuk van, gyógyhatásuk, tudni kell mikor, mit, mennyit lehet!
A narancsot és citromot mértékkel használhatjuk, de mindig körültekintően tájékozódjunk.
A citrom növeli a fényérzékenységet, napozáskor foltossá válhat a bőr.
Áldott állapotban lévők, idegrendszeri problémákkal küzdők, szervi betegségben szenvedők, allergiások, kisgyermekes szülők vigyázat!
Még oly népszerűek, mint a fahéj, szegfűszeg, kakukkfű sem megengedett!
A kakukkfű illóolaj nyálkahártya-, és bőrizgató.
A fahéj illóolaj bőrre kerülve, akár égési sérülést okozhat!
A szegfűszeg bőrirritáló hatása ismert.
A borsmenta illóolaj bezavar, ha homeopátiás készítményt szed valaki (nem is szabad,
erre mindig figyelmeztet a homeopata), azaz közömbösíti a homeopátiás szereket.
Irritálhatja a bőrt, élénkíti, erősíti a menstruációt.
Remélem sikerült mindenkit óvatosságra inteni, de nem megijeszteni.
Hű, Ági, ezt a finomságot ki kell próbálnom! Nagyon kedvemre való a receptje! <3
VálaszTörlésÉva <3
Törlésbízom benne, hogy ízleni fog :)
Nagyon jó recept! És még csokis is... Meg fogom sütni.
VálaszTörlésSzia <3
Törléscsokis, ha akarod :)