2015. január 12., hétfő

Sárgaborsó krémleves




A sárgaborsó   -ami nem más, mint szárított, hántolt zöldborsó-   méltatlanul elhanyagolt hüvelyes.
 Több barátomnak említettem, hogy éppen sárgaborsóleves főzésére készülök, 
melynek hallatán igencsak elképedtek. Nem gondolták volna, hogy főzeléken kívül 
bármit lehetne belőle főzni, persze főzeléket is legutóbb 20 éve a menzán ettek....


 


Kár érte, mert finom és még tápláló is, sőt a beltartalmi értéke sem elhanyagolható.
A Wikipédia szerint: "A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, 
a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget."
Nos, ha így van, hanem, a sárgaborsó (szerintem) nagyon finom. 
Sok zöldséggel főztem, a Férfiaknak házi kolbásszal,
 magamnak gabonakolbásszal és vajas-borsos-pirított kiflifalatokkal tálaltam.
(A sárgaborsó élelmiszerüzletekben kedvező áron kapható.
 Érdemes pár órán áztatni, de ha nincs rá idő, 
akkor az alábbi praktikával szintén rövidíthető a főzési idő.*
 Kuktában készítettem. Kukta híján a főzési idő hosszabb, de nem vészes.)


 


 Sárgaborsó krémleves

Hozzávalók
1/2 kg sárgaborsó
3 db vastag sárgarépa
2 db vastag fehérrépa
3 db burgonya
1 db vöröshagyma
3 duci gerezd fokhagyma
babérlevél
szárított házi "vegamix"
sóban eltett petrezselyem
olaj
vaj (3-4 dkg)
pirított kiflikockákhoz
5 db kifli
vaj (3-4 dkg)
frissen őrölt bors
hintésnyi só
tálaláshoz
házi füstölt kolbász
gabonakolbász


A sárgaborsót átválogattam, majd megmostam. *Forró vizet öntöttem rá, majd 5 perc múlva lecseréltem, tehát leöntöttem a vizet, majd újabb forró vizet öntöttem rá. 
Bőségesen, hogy bőven ellepte.
Így hagytam duzzadni, míg minden mást előkészítettem.

A zöldségeket megtisztítottam, értelemszerűen felaprítottam.
Kevés olajon az összeset megpirítottam. 
Hozzáadtam a közben megduzzadt sárgaborsót, fűszereztem és felöntöttem vízzel. 
Előbb annyival ami ellepte és felforraltam.
Hozzáöntöttem az összes vizet amit gondoltam és lezártam a kuktát.
Forrástól/sípolástól számítva 10 perc elegendő volt neki.
A levesből kivettem a babérlevelet és az egészet krémesre turmixoltam a botmixerrel.
Végül belekevertem egy darab (3-4 dkg) hideg vajat. Selymesen krémes lett :)




Pirított kiflikockák
 A vajat sütőpapírral borított tepsire tettem, betoltam a melegedő sütőbe és megolvasztottam.
 Megforgattam benne a szikkadt felaprított kifliket, őröltem rá borsot és meghintettem sóval.
Sütőben ropogósra, enyhén megpirítottam.









10 megjegyzés:

  1. Én is szeretem, szatmáriferinél nagyon jó főzelékreceptek is vannak, ha éjszakára beáztatom, nem vészes a főzési idő, főleg ha nincs megsózva. és egy vegának nagyon jó étel :)

    VálaszTörlés
  2. Mi szeretjük, és gyakran készül főzelékként. Lisztben forgatott hagymakarikákkal nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  3. Mennék hozzád kosztosnak.:)♥

    VálaszTörlés
  4. Szeretjük a sárgaborsót. :-)
    Egyszerű,olcsó, laktató, finom, hát mi kell még?

    VálaszTörlés
  5. És hadd kérdezzem már meg - Nem robban fel a kukta ???
    Mert még a fedőt sem viseli el,kifut.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "kati"
      Nem, az enyém nem robbant fel. 8 literes.
      Lehet fazékban is elkészíteni, de akkor főzés ideje hosszabb.
      Sok sikert, szép napokat!
      Üdvözlettel,
      Mági


      Törlés