A csokoládékrémet még az is örömmel fogadja, aki egyébként nem csokoládé rajongó.
A kesernyés karamelles íz lágyan olvad el a szájban, mely méltó befejezése,
egy könnyű családi ebédnek.
Nagyon csokoládés, amiben megbújik a karamell össze nem téveszthető íze.
Karamelles csokoládékrém
Hozzávalók
100 g kristálycukor
2 ek porcukor
2 ek porcukor
2 ek víz
1 tk almaecet
30 g teavaj
200 g habtejszín
150 g keserű csokoládé (100 g 90 % -os és 50 g 50 % -os kakaótartalmú)
4 db tojás szétválasztva
- A kristálycukrot meglocsoltam a vízzel, amiben előtte elkevertem az almaecetet.
Egyenletesen eloszlattam az egészet a lábas alján.
Kicsi tűzön, mézszínűre karamellizáltam.
Azon nyomban hozzáöntöttem a tejszínt, habverővel simára kevertem,
majd belekevertem a vajat*.
A feltördelt csokoládét beleraktam, majd tovább kevertem a habverővel
amíg tökéletesen elolvadt a csokoládé és az egész egyenletesen sima krémmé vált.
Következtek a tojások: a sárgákat egyenként belekevertem a csokoládés masszába.
(1 tojássárgája, tökéletesen elkevertem, majd a következőt is, stb.)
Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tojások fehérjét habbá vertem, kb. 75 %-os keménységig :)
majd hozzáadtam 1 ek porcukrot, tovább vertem a habot kb. 1/2 percig, majd a maradék
1 ek porcukrot is hozzáadtam és tovább -végleges formájára- vertem.
- A kemény tojáshab kb. 1/3-át még a habverővel a csokoládékrémhez kevertem,
majd szilikonlapáttal a többi habot, 5-6 adagban óvatosan hozzáforgattam.
(Törekedjünk a tökéletes munkára, arra, hogy a fehér habot teljesen eloszlassuk
a csokoládés részben.)
Üvegpoharakba osztottam és hűtőszekrényben kihűtöttem.
(Min. 10-12 órát hagyjuk hidegen fogyasztás előtt.)
Igazából egy nap múlva a legfinomabb.
*
Vigyázat! a karamell gyorsan megég. Amint a cukor egyenletesen virágméz színűre vált,
húzzuk le a tűzről és öntsük bele a habtejszínt.
Ettől viszont puffogni fog, ami forró, balesetveszélyes. Csak óvatosan :)
A cukrot -miután odaraktuk a tűzre- már nem kell megkeverni,
legfeljebb megmozgatni a lábast, hogy egyenletesen piruljon.
Aki fél, nem mer enni -vagy nem ehet- nyers tojást, annak nem való ez a recept.
A lehetőségeinkhez képest a legfrissebb házi tojásból készítsük.
Ebben a receptben fokozottan fontos! hogy a tojások jégzsinórját távolítsuk el.
Sokszor eszembe jutsz, pl. mikor piacra megy férjem a lányommal. Megismertünk egy Mandula tehenet, akinek a sajtját esszük és majd meg is nézzük. Ez olyan jó :) Majdnem mindent piacról szerzünk már be. Viszont fehér cukorról szörnyű dolgokat tudtam meg: tudtad, hogy hipóval fehérítik és formaldehiddel fertőtlenítik? Cukorgyárban évtizedeket eltöltő kollégám mondta. Hát elég gusztustalan :I
VálaszTörlésSzia nikimanó <3
TörlésKöszönöm.
A Gyermek is másképpen látja az állatokat, más a kapcsolat, mert ugye van kapcsolat.....
Igen a cukor körül mindig van valami "zűr" sajnos nem csak a fehér körül...
Csökkenteni amennyire lehet, meg cserélgetni és mellette magas tápértékű sok növény, zöldség, gyümölcs, meg vadnövény :)
Szép napokat!