2014. május 18., vasárnap

"Fonottkák" joghurtos péksütemény



Kedves Barátoktól tanulgatok egy péksütemény formázási módot.
Még nem kész, még van mit gyakorolni, még rá kell éreznem az utolsó mozdulatra.
A tészta amit hozzá képzeltem, nos az már kész, elégedett vagyok vele, roppant finom ízű.
Pont megfelelő bármilyen fonással készült péksüteményhez, de akár zsömle is lehet belőle.
Tartalmasabb ízű, mint a vizes zsömle, de nem "kalács".
Tekintettel, hogy többször sütöttem az elmúlt hetekben, így a tésztát jegyzem.


 



Az ilyen-olyan fonásokkal Édesanyámra emlékezem, 
hisz Ő nagyon sokszor készített nekem hasonlókat, igaz édes kalácstésztából.
Édesdrágámat, mikor kérdeztem, mit készít, azt mondta: "majd lesz belőle valami"....
Hát nekem most ez lett belőle :)




Fonottkák

Hozzávalók

1.
200 g víz
10 g friss élesztő
150 g finomliszt (aranykalász)

2.
50 g víz
150 g joghurt
10 g friss élesztő
1 tk méz (vagy cukor)
20 g lágy vaj vagy olvasztott
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 tk só

+
1 ek olaj

tetejére
mák, szezámmag, zabpehely


- Összekevertem a 150 g lisztet, vizet, élesztőt, leborítottam egy tányérral.
Napos helyre tettem és így hagytam vagy 2 órát.
 (Az egyéb tevékenységeim közepette ekkor jutottam hozzá újra, 
de nem fontos ennyi ideig hagyni, elég lehet ha felfuttatjuk az élesztőt.)
- Hozzáadtam a többi hozzávalót (kivétel liszt és só) elkevertem, majd a lisztet és sót, 
végül homogénné kevertem az egészet.
(Lehet kézzel és egyszerű keverőgéppel.)
A víz kevéssel lehet több vagy kevesebb, vagy akár a liszt.  
Letakartam a tálat, vártam 10 percet.
- A munkafelületre olajat csorgattam, ráborítottam a tésztát és
 alaposan átgyúrtam, átdolgoztam, kidagasztottam.
- Letakartam a tállal, majd 15 perc múlva, immár szerényebben, újra átdolgoztam a tésztát.
- Ráborítottam a tálat és hagytam 40 percet pihenni.
(Kb 20 fokos hőmérséklet van a konyhában, ez idő alatt nem egészen duplájára kelt.)
- Pici olajat csorgattam a tésztára, rásimogattam, kissé ellapítottam, majd 8 felé vágtam.
Egyenként hosszú rudakká sodortam és ahogy eszembe jutott összefontam.
Sütőpapírral fedett tepsire raktam.
Letakartam egy nedves konyharuhával és megvártam, míg duplájára kel.
- Lepermeteztem kevéske vízzel és megszórtam a magokkal.
- Betettem a hideg, nem előmelegített! sütőbe.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra és kb. 1 dl vizet tettem a sütő aljába.
25 percet adtam neki, ekkor a hangja kopogtatásra már kongó volt. 
(Süssük a tapasztalataink szerint, minden sütő más, az idő csak iránymutató.)









Törve és vágva :)




4 megjegyzés:

  1. Ágnes bármit készítesz csodálatos!!!! És milyen finom lehet!!!! Hát egy kicsit macerás de megpróbálom egyszerűbben!!! :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia "mellissina2" í3
      Igen persze lehet egyszerűbben, a tésztája nagyon jó, könnyű :)

      Törlés
  2. Nagyon kívánatos mindegyik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága "marisz57" <3

      Nagyon szépen köszönöm.

      Törlés