Nincs sok sütőedényem, a 2-3 darab ilyen-olyan kiszolgál.
Bár sok szépet kínálnak, nem érzem szükségét, hogy felhalmozzak.
(Egyet még szeretnék, egy porcelán cakkosszélűt, olyan mélyebb formát.)
(Egyet még szeretnék, egy porcelán cakkosszélűt, olyan mélyebb formát.)
Természetesen ha neked nincs és szeretnéd ezt megsütni,
hát süsd abban ami van, amiben a kevert süteményt szoktad.
Mert ez egy kevert sütemény.
A különlegességét a sok reszelt citromhéj adja, meg az egészben hagyott mákszemek.
Könnyű. Tea mellé ajánlom.
Amennyiben nem tea mellé szeretnénk, akkor tálaljuk kevés sűrű joghurttal és gyümölccsel.
(Nálunk még most kezd érni a szamóca, így ezt még fagyasztottal kínáltam.)
Citromos mákos koszorú
Hozzávalók
3 db tojás
100 g házi vaníliáscukor
2 db kezeletlen citrom
100 g olvasztott vaj
2 ek mák (egész, nem darált)
50 g rétesliszt
250 g finomliszt
pici só
100 g tej
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
tálaláshoz
joghurt vagy tejföl vagy tejszínhab
gyümölcs
bodzavirág
Forró, előmelegített sütőben sütöttem,
tehát, ha nem valami után sütjük, akkor most ajánlott bekapcsolni a sütőt (175 fok).
A sütőedényt kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
A tojásokat szétválasztottam.
A tojások sárgáját, habosra, fehéredésig kevertem a házi vaníliáscukorral.
Hozzáadtam a citromok reszelt héját és a citromok kifacsart, megszűrt levét.
Közben folyamatosan kevertem (géppel, de kézzel, habverővel is jó).
Hozzácsorgattam a olvadt, de nem meleg vajat.
Közben a tojások fehérjét kemény habbá vertem.
Külön tálban, a liszteket összekevertem, hozzákevertem a mákot,
a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Következett az összeállítás:
Az alap masszához adtam a fele lisztes keveréket, majd a tejet, majd a többi lisztet.
Fakanállal szépen összeforgattam.
Ezt követően a fele, keményre vert tojáshabot, majd végül a másik felét is hozzáforgattam.
A sütőedénybe simítottam.
A forró sütőbe toltam, a sütési idő kb. 30 perc.
Nekem meg van sütöedényem, ( halmozòs vagyok), viszont kevesebbszer sütök, ledig forditva kellene. :)
VálaszTörlésÉva :) pont annyit sütsz, amennyit kell :)
Törlésa sütőedények meg szépek (csak drágák és sok hely kell nekik :)
Nekem is ezerféle sütőedényem van, a legtöbbet ajándékba kaptam, és vannak kedves, régi darabok is. Sokat sütök is, mert ezt tanultam a nagymamámtól. <3 Most sajnos sütő-problémám va, de majd az is megoldódik... Addig marad a jó öreg sparherd sütője. :-)
VálaszTörlésA sparherd jó dolog, persze jó ha jó a sütő :)
Törlés