2014. május 20., kedd

Citromos mákos koszorú



Nincs sok sütőedényem, a 2-3 darab ilyen-olyan kiszolgál. 
Bár sok szépet kínálnak, nem érzem szükségét, hogy felhalmozzak.
(Egyet még szeretnék, egy porcelán cakkosszélűt, olyan mélyebb formát.)




A kapcsos tortasütőhöz tartozik egy koszorúforma.
Ezért gyakran sütök koszorút.
Természetesen ha neked nincs és szeretnéd ezt megsütni,
 hát süsd abban ami van, amiben a kevert süteményt szoktad.
Mert ez egy kevert sütemény.
A különlegességét a sok reszelt citromhéj adja, meg az egészben hagyott mákszemek.
Könnyű. Tea mellé ajánlom.
Amennyiben nem tea mellé szeretnénk, akkor tálaljuk kevés sűrű joghurttal és gyümölccsel.
(Nálunk még most kezd érni a szamóca, így ezt még fagyasztottal kínáltam.)




Citromos mákos koszorú

Hozzávalók

3 db tojás 
100 g házi vaníliáscukor
2 db kezeletlen citrom
100 g olvasztott vaj
2 ek mák (egész, nem darált)
50 g rétesliszt
250 g finomliszt
pici só
100 g tej
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor

tálaláshoz
joghurt vagy tejföl vagy tejszínhab
gyümölcs
bodzavirág


Forró, előmelegített sütőben sütöttem,
 tehát, ha nem valami után sütjük, akkor most ajánlott bekapcsolni a sütőt (175 fok).
A sütőedényt kikentem vajjal és beszórtam liszttel.
A tojásokat szétválasztottam.
A tojások sárgáját, habosra, fehéredésig kevertem a házi vaníliáscukorral. 
Hozzáadtam a citromok reszelt héját és a citromok kifacsart, megszűrt levét. 
Közben folyamatosan kevertem (géppel, de kézzel, habverővel is jó).
Hozzácsorgattam a olvadt, de nem meleg vajat.
Közben a tojások fehérjét kemény habbá vertem.
Külön tálban, a liszteket összekevertem, hozzákevertem a mákot, 
a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Következett az összeállítás:
Az alap masszához adtam a fele lisztes keveréket, majd a tejet, majd a többi lisztet.
Fakanállal szépen összeforgattam.
Ezt követően a fele, keményre vert tojáshabot, majd végül a másik felét is hozzáforgattam.
A sütőedénybe simítottam.
A forró sütőbe toltam, a sütési idő kb. 30 perc.

 


  Ezóta elkészítettem a diós változatot, hamarosan írom :)





4 megjegyzés:

  1. Nekem meg van sütöedényem, ( halmozòs vagyok), viszont kevesebbszer sütök, ledig forditva kellene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva :) pont annyit sütsz, amennyit kell :)
      a sütőedények meg szépek (csak drágák és sok hely kell nekik :)

      Törlés
  2. Nekem is ezerféle sütőedényem van, a legtöbbet ajándékba kaptam, és vannak kedves, régi darabok is. Sokat sütök is, mert ezt tanultam a nagymamámtól. <3 Most sajnos sütő-problémám va, de majd az is megoldódik... Addig marad a jó öreg sparherd sütője. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sparherd jó dolog, persze jó ha jó a sütő :)

      Törlés