2013. december 26., csütörtök

Katalán krém (2)



Karácsony napján készítettem a Vendégek tiszteletére.




A bővebb Családom sem "bő étkű" tudtam, hogy az ünnepi ebéd után csakis egy
könnyű édesség jöhet szóba. Így esett a választásom a Katalán krémre.
A Katalán krém már szerepel a blogon, de az alkalomhoz igazítottam: 
picit jobban fűszereztem és kevés habtejszínnel tettem teltebbé az ízét.


 


Az első bejegyzést kiegészítettem a mostanival.
Itt található <3




 Karácsonyi Katalán krém 

Hozzávalók
1 liter tej
2,5 dl habtejszín
5 db tojássárgája
15 dkg cukor (+  1 - 1 teáskanálnyi a tetejére)
1 tk karácsonyi fűszerkeverék
1/2 rúd vanília magjai
2,5 ek (30g) étkezési keményítő


A tejet a tejszínnel összekevertem beletettem a vanília magjait és a rudat. Felforraltam. 
A tojássárgáját "fehéredésig" kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a fűszert,
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
Az egészet visszatettem a "forraló" edénybe és tűz felett besűrítettem.
Előkészítettem 12 db hőálló tálkát és a krémet szétosztottam bennük.
Kihűtöttem.
A többit a Fiamra bíztam.
Tálalás előtt megszórta mindegyik tetejét kevés kristálycukorral, 
majd cukrászfáklyával rákaramellizálta a cukrot. 
A könnyű, fűszeres desszert, a vékony roppanós karamellréteggel a tetején, 
igazán telitalálat volt.







6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Van még egy adag :) de csinálhatok bármikor <3

      Törlés
  2. Ügyes vagy,mint mindig.:)

    nem is tudtam,hogy a vörösbegy ennyire szereti a tiszafa bogyóját. Akkor már régen ültettem volna.De akkor majd tavasszal.:)Nagy öröm lehet,hogy pont ő ilyen hűséges kis látogató.Én azon csodálkozom,hogy nagyon kicsivel beéri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamm, vannak csemetéim, magról keltek, icike-picikék...
      Igen, mindig egyet csippent le, megeszi és elmegy. Mértékletes. Imádom az állatokat (növényeket) csak tanulni lehet tőlük <3

      Törlés
  3. Micsoda egyszerű finomság! Be kell szereznem egy ilyen karamellizálót és jöhetnek a vendégek! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gionetta!
      A krém anélkül is finom :) illetve a sütővel próbálkoztam én is előtte, de az úgy nem volt az igazi.
      <3

      Törlés