2013. december 9., hétfő

Terítéken a Fekete retek




"El ne felejts savanyú káposztát venni!
 meg fekete retket!...."
Kiáltottam utána. Persze nem felejtette volna el  -hisz mindannyian imádjuk- de
biztos akartam lenni, mert már elterveztem mit teszek az asztalra reggelire.


 


Hétköznapokon az ebéd  délután négy körül van, akkor érnek haza,
így ennek idején hétvégén sem változtattunk.
Viszont ilyenkor 11 körül megterítünk, minden földi, (kerti) jóval megpakoljuk az asztalt.
Eszegetünk, iszogatunk, kóstolgatunk, beszélgetünk.
Nem sietünk.
Együtt vagyunk.




A sajtos joghurtos kifli receptje itt található:
Bátran állj neki, sikerülni fog! 




A télen elmaradhatatlan savanyú káposzta gyógyhatásairól, itt írtam:

Régen sok család maga savanyította a káposztát. Mi is. 
Nem volt a boltban, meg vidéken a piacon sem.
Aki savanyított, az adott belőle annak aki nem.
Amióta Édesanyám meghalt, Édesapám meg hozzánk költözött, nem tesszük.
Tenném, ha nem találtam volna Erzsikéékre a közeli piacon. 
Ők úgy készítik, ahogy egykor mi.
Tudom, láttam, érzem. Szívvel-lélekkel <3
Ahol nagyobb a család ott mindenképpen érdemes savanyítani. Nem ördöngös dolog.




A fekete retek,
 a retkek királya :) számomra.
Senki nem lepődik meg, hogy telis-tele van mindenféle ásványi anyagokkal, vitaminokkal, 
kimagasló a C-vitamin, Kálium, Vas, Foszfor, Magnézium tartalma. 
Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, ezért remek gyógyír (lehet) megfázás, cseppfertőződéses megbetegedések esetén.
Immunerősítő.
Csökkenti a köhögést, rekedtséget, tisztítja a légutakat.
Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát.
A népi gyógyászat más légúti betegségek gyógyítására is ajánlja, Kneipp előszeretettel alkalmazta. 
Étvágygerjesztő, emésztésjavító, epetermelést fokozó, epepangást gátló (epekőképződés-gátló), féreghajtó.
Azért meglévő epe és máj problémáknál csak óvatosan!!! 
kérdezzük meg azt a kezelőorvost, természetgyógyászt!

Több népi praktika kering mindenfelé :) préseljük a levét, fúrjuk ki és töltsük fel mézzel, 
majd ezt igyuk, stb. stb. Ez mind nagyon jó, de
magam azt mondom: gondolkozzunk! csak módjával, óvatosan!
Inkább együnk rendszeresen (ha nincs bajunk, akkor nem is lesz),
mint hirtelen megterheljük a szervezetünk.

Még pár dolog:
- Pont a benne található Kálium-Nátrium (Kálium magas, Nátrium alacsony, pont ezért
roppant jó pl. magas vérnyomásban szenvedőknek, hisz náluk ez borult fel) kedvező aránya miatt
én nem sózom le, vagy csak módjával javaslom (az igazi só, az Nátrium).

- A zsenge, nem túl! csípős fekete retek termesztésnek titka van :) érteni kell a nyelvén :)
Későn kell elültetni és korán kell kiszedni.
Ha megöregszik, akkor nem olyan finom (akkor is hatékony.)
Mindig kell, hogy csípjen, mert ez a jó benne (mustárolaj).

- Kapható retekcsíra, illetve ezt, erre alkalmas magból mi is egyszerűen tudunk csíráztatni.
(Írok majd róla.)
Kérem szépen, módjával fogyasszuk (ez érvényes a többi csírára is).
A csírában hatalmas erő rejlik.
Úgy fizikai szinten, mint szellemi szinten.
Gondoljunk bele, 1 db csírából egy egész fekete retek lenne.
Hány egész fekete retket tudunk egyszerre megenni?
Nos csírából ehetünk többet, de mértékkel.
Ne higgyetek nekem, csak gondolkozzatok.
- Ne feledjük a régi mondást: "Reggel méreg, délben étek, este orvosság."
(Délben ettük :)
Forrás: Vitaminok kézikönyv, jegyzetek




A chili,
meg chili....
Soha ennyi virág nem volt rajta ősszel, mint most a hosszú jó időnek köszönhetően.
Így az összes cserépbe ültetett chilit behurcoltam a házba.
Virágoznak, nőnek a kis paprikák, a nagyokat meg esszük.
Nagyon hálás vagyok, és kíváncsi...kitartanak-e (?)



8 megjegyzés:

  1. Csodás minden fotó,mint mindig.Olyan hálás vagyok,hogy a régi, téli ,fontos zöldségekre irányítod a figyelmemet!!!!!Ezerszer jobbak,mint a boltokban kapott szemnek kívánatos, de semmit nem érő paradicsom,paprika.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) ezt eszük, ezt tudom mutatni :)

      Törlés
  2. Szuper! Mi is imádjuk a fekete retket, ezt a mézes ötletet ismertem. Tényleg jobb, mint a mostani paradicsom. Lányom keserű káposztának hívja a savanyút <3 De eszi és a "kovácsos" uborkát is! Szeretnék majd én is savanyítani, ha van arra is receptet, örömmel veszem, sztem nem csak én! ölelés <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes kis "Hercegnő" <3
      Leírom Neked hogy csináltuk :) csak szólj, amikor akarod.

      Törlés
  3. Akkor mi jól termesztjük.:)
    Szeretem a fekete, kígyóbőrszerű héját, amit sosincs szívem lehámozni róla. Még kitart a kertben, bár lehet elkelne neki egy könnyű takaró. Jólesett olvasgatni azt is, hogy nálatok is délután van ebéd. Hétvégén is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abban biztos vagyok, hogy Te jól csinálod <3
      Igen délután, így a nagy vacsora érdeklődés hiányában elmarad :) egy tea, joghurt, esetleg egy-két keksz, gyümölcs <3 ilyesmi.
      Ezek szerint Nálatok is hasonlóan (?)

      Törlés
    2. Nálunk is négy körül érkeznek a mókik az oviból, Feri a suliból, ezért akkorra készítek ebédet. Hétvégén pedig nálunk is lassan indul a nap, ébredéskor kakaózás, 10-11 magasságában reggelizünk, és délután van ebéd a váratlan vendégek legnagyobb megrökönyödésére.:)

      Törlés
    3. <3 pedig a saját ritmusunk szerint kell élnünk :) nem az általános megszokások szerint :)
      <3

      Törlés