A napokban több órán keresztül csak "füveztem".
A tavasztól kezdve, egész nyáron át gyűjtögetett gyógyfüveim rendezgettem,
jobban mondva "kevergettem". Imádom <3.
Imádok hozzájuk érni, imádom a történetüket, imádom a rezgésüket,
jobban mondva "kevergettem". Imádom <3.
Imádok hozzájuk érni, imádom a történetüket, imádom a rezgésüket,
imádom az illatukat és természetesen az ízüket.
Készülnek a teakeverékek, készültek fűszerkeverékek, fűszeres sók, készítettem chilis olajat.
Részben magunknak, részben ajándéknak.
Most kétféle sót mutatok, az egyik a rozmaringos, a másik citromos.
A Rozmaringot (Rosmarinus officinalis) a "tenger harmatjának" is nevezik,
sokan a nyári kert elmaradhatatlan növényének tartják.
Számos változata ismert, a kevésbé fagyérzékenytől kezdve, a teljesen fagytűrő példányokig.
Kertemben az egyenesen növő és a kúszó fajta is megtalálható.
Bár én húsos ételeket csak igen ritkán készítek, a rozmaring nem csak a bárány fűszere.
A zöldségekkel is jó viszonyban van, sőt a gyümölcsökkel is harmonizál, kesernyés, kissé kámforos íze.
Például az egyik kedvencem a rozmaringos sárgabarackdzsem :)
A rozmaringos sót a bárányos és disznós fogásokon túl a krumpli, csicsóka, cékla, sütőtök,
sárgarépa, petrezselyemgyökér fűszerezésére ajánlom.
A megszárított rozmaring levelet összekeverem a sóval,
majd felhasználás előtt közvetlenül mozsárban porrá őrlöm.
Így jobban megőrzi aromáját.
Így jobban megőrzi aromáját.
A rozmaring nem csak ízesíti az ételeink, hanem megkönnyíti az emésztést.
A citromos sót a kezeletlen, avagy bio citrom héjából készítettem. A héjat a fehér rész nélkül lehántottam (zöldséghámozóval könnyedén lehet), megszárítottam, majd sóval összeőröltem.
Az arány tetszőleges, 10 dkg só, 1-2 db citromhéj ami bevált nekem.
Az előző években úgyis készítettem, hogy a friss citromhéjat őröltem össze a sóval,
majd utána szárítottam meg. Pillanatnyilag az előbbi a kedvencem :)
majd utána szárítottam meg. Pillanatnyilag az előbbi a kedvencem :)
Javaslom, hogy csakis bio citromból készítsünk, a sparban saját termékként rendszeresen lehet kapni.
Ez a citromos só mindenhez jó, amihez só kell és eszünkbe jut a citrom.
Szerintem a halhoz, szárnyashoz biztos, de mindenféle zöldséget megkoronáz, sőt a gyümölcssaláták, gyümölcsöknél is megér egy próbát :) én imádom a citromos sós almát :) Nagyon jó.
Mellesleg van már a blogon egy bejegyzés, ahol a citrom és a só a fűszereplő:
Óóóóó! Évekig kísérleteztem,míg találtam télálló rozmaringot.Egyszerűen KELL a kertembe.:)Viszont nem használom annyit,mint lehetne.
VálaszTörlésKöszönöm a recepteket!!!
Rozmaringos sárgabarackdzsem.:) Hmmm.Ki fogom próbálni!
:) köszönöm Mamm :)
TörlésSzerintem ízleni fog Neked, és igen bátrabban kell ezekhez a csodákhoz nyúlnunk :)