2013. december 18., szerda

Füvek a konyhámban...




"A fűszereket ősidőktől fogva úgy emlegetik, mint az ételek lelkét, és a szakácsok örömét."
(Füveskönyv)


 


Keveset használjuk őket, pedig ha józanul tesszük, ízükkel, frissességükkel a legegyszerűbb
 étkeket is az érzékek harmonikus élményévé formálják.
Ráadásul minden fűszernövény, nemcsak fűszer, hanem gyógynövény.
Könnyítik az emésztést, fokozzák az anyagcserét, gyulladást csökkentenek,
 fájdalmat csillapítanak,  nyugtatnak.


...Bazsalikom virágja, a napokban...


A Babér-t (Laurus nobilis), az ókori görögök és rómaiak Apolló isten ajándékának,
 a tudás, a dicsőség és a jó szerencse jelképének tartották.
A Babérlevél a pácok, levesek, főzelékek, szószok, pástétomok, töltelékek fűszere,  
elképzelhetetlenek nélküle a savanykás ételek, a savanyú káposzta, a palócleves, 
a vad ételek, a krumpli főzelék.
 Édességekhez szinte eszünkbe sem jut használni, pedig még  a gyümölcslevest, 
kompótot és a pudingot is feldobhatjuk egy levéldarabkával.
Emésztést segítő hatása van.
Bár a Földközi-tenger környékén termesztett örökzöld fa/cserje, nekem is van, 
cserépben tartom, bent teleltetem.
(Babérolajból készül (és olívaolajból)  a híres Aleppo szappant, amely az egyik legrégebbi szappan,
 (Kr.e. 2800) érzékeny bőr esetén ajánlott és mindenféle bőrbetegségre kiváló.)


A Bazsalikom (Ocimum basalicum) a mediterrán ételek térhódításával 
 bekerült a köztudatba, (pedig Indiában őshonos).
 Friss levelének édeskés, a szegfűszegre emlékeztető, enyhén sós, fűszeres, 
hűsítő íze összeforrt a paradicsomos fogásokkal,
 legyen az a friss paradicsomos mozarella saláta (Insalata caprese) vagy egy üde forró  
paradicsomszószos spagetti (Spaghetti al pomodoro), 
nem beszélve a genovai bazsalikomszószról (Pesto alla genovese). 
Mind emellett bátran használjuk rizses, más gabonás ételekhez, szinte mindenféle salátához, 
tökös, babos, gombás ételekhez.
Étvágyjavító, gyomorerősítő, köhögéscsillapító.


Érdekes, hogy a Citromfü-vet (Mellissa officinalis) Magyarországon, a Dunántúl délkeleti 
részén vadon is megtaláljuk. Ennek ellenére nem nagyon ismert fűszer. 
Nyugtató teaként, már inkább ismert.
A Citromfű frissítő citromízű leveleit nyersen a salátákhoz adhatjuk, általában halakhoz, 
csirkéhez ajánlott,de ízesíthetjük vele a fehér mártásokat, majonézt, töltelékeket, 
még a savanyú káposztát.
Nem is beszélve a sodókról, édes krémekről, gyümölcssalátákról, gyümölcsitalokról.
Semmiképpen ne feledkezzünk meg róla, ha teakeverékeket készítünk, 
de önmagában leforrázva nincs ideálisabb esti ital nála. 
Ideg és szívnyugtató, idegerősítő, emésztést serkentő, izzasztó hatású.


A Kakukkfű (Thymus vulgaris) elmaradhatatlan fűszere a zsírosabb húsételeknek,
 a vadételeknek, nehezebben emészthető gombás, babos, borsós étkeknek.
 A sültek kedvenc fűszere, legyen az hús vagy zöldség. Nem csak étvágygerjesztőként ismert,
 hanem emésztés könnyítő, görcsoldó, fertőtlenítő hatásáról is.
No és természetesen  a torok barátja. A fájó torok már a kakukkfűtea felszálló gőzétől is gyógyul :)
Vadon is terem, a kertemben 5 fajta található.


A Majoránná-t (Majoranna hortensis) és szurokfüvet (Origanum vulgare) illik egy lapon emlegetni.
A nemzetség legendája a görögöktől maradt ránk. "Oros ganos"-nak a hegyek örömének hívták. 
A majoránna édes-fűszeres illatát Aphrodité a boldogság jelképeként hozta létre. 
Fürdés után a hajukat, homlokukat az olajával kenték be. 
A majoránna sajátos, pikáns ízénél egy picit erősebb az oregánó íze. 
A majoránna sűrű zöldséglevesekhez, pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, marhahúshoz, 
csirkéhez, húskenyerekhez, krumplis, májas ételekhez használják. 
Különösen jól kiemeli a paradicsom, a tökfélék, a burgonya ízét. 
Az oregánó a pizzák elmaradhatatlan fűszere, kedvelik a paradicsomos, rizses, 
sajtos-húsos, babos, halas ételekhez.
A Majoránna étvágyjavító, szélhajtó, gyomorerősítő. Az oregánó teája serkenti az epeműködést.


A Rozmaring (Rozmarinus officinalis) gyantás, aromás levelei megkönnyítik a zsírok emésztését.
Hagyományosan a húsok fűszere (bárány, disznó), de azt én ugye inkább nem,
annál több zöldséget fűszerezek vele. Érdemes kipróbálni rántották, omlettek fűszerezésére,
 de a gyümölcsös fogásoknál is kísérletezhetünk. (Lásd rozmaringos barackdzsem.)
Csodálatosan feldobja a kenyerek, péksütemények ízét, pl. rozmaringos rozskenyér, 
vagy az olasz lepénykenyér (Focaccia).
Egyre figyeljünk oda, nagyon bántó tud lenni, ha nem törjük finomra.
Teája idegerősítő, epehajtó, görcsoldó.


A Tárkony (Artemisia dracunculus) pikáns fűszer, rejtett csípős ízzel.
 Két fajta terem a kertemben, a francia, amely aromásabb, csípősebb, magasabb illóolaj tartalommal
és az orosz, amely szerényebb, de a hideget jobban tűri, alázatosabb a mi éghajlatunkon.
A tárkony levele gazdag jódban, ásványi sókban, A-, és C-vitaminban.
Erős aromájú fűszer, nem kell belőle sok, hogy összetéveszthetetlen ízét átvegyék a levesek, 
paradicsom-, tojással készült ételek. 
Ajánlott még vajas, halas, babos, borsós fogásokhoz, savanykás ízvilághoz.
A tárkonyt, előszeretettel említik meg az étel nevében, pl. tárkonyos csirkeraguleves, 
tárkonyos bab, tárkonyos burgonyafőzelék, stb.
Elősegíti az emésztést, étvágyjavító, vesetisztító, epehajtó, kitűnő frissítő. 
Jó háziszer hurutos megbetegedésekre.


A Borsikafű, a csombor (Satureja hortensis) a magyar konyha elfelejtett fűszere. :(
(Magyarországon, mert az erdélyiek nagyon szeretik :).
Szomorú mennyire kevesen ismerik, még kevesebben használják.
Pedig hiába hasonlít a borssal az ízük, nem helyettesítheti a fekete bors.
A borsot is szeretem, a kettő számomra nem választás kérdése. Az egyik bors, a másik borsfű :)
A csombor ősidők óta emésztés könnyítő, köhögéscsillapító hatásáról ismert, magas illóolaj tartalma
a gyomor és bélrendszer nyugtatója. Csillapítja a felfúvódást, a gázképződést, serkenti az emésztést.
Amibe most előszeretettel használunk borsot, abba mindenbe lehet (kellene) tenni borsikafüvet.
Burgonya, káposzta, gomba, bab elmaradhatatlan fűszere kellene hogy legyen.
Mi kertművelők tudjuk, hogy ahová babot ültetünk, oda borsikafüvet is vetünk.
Nem véletlen, hisz ezek ketten jó párost alkotnak, úgy a kertben (a bab védőnövénye),
 mint a hasunkban (csökkenti a bab felfúvó hatását).


Levendula (Lavandula angustifolia), hazánkban a középkori kolostorkertek 
jellegzetes és fontos növénye volt.
S bizony nem csak a szekrényeket illatosították vele, hanem a konyhában is megvolt a szerepe.
Ma elsősorban Dél-Európai receptek fűszerei között találjuk.
Szerencsére itthon is kezdik felismerni, egyre gyakrabban találkozhatunk vele dzsemek, lekvárok, 
édességek fűszereként, de bátran próbálkozhatunk vele húsok és zöldségfélék fűszerezésére.
A Provence-i fűszerkeverék része.
Persze, mint mindent csak mértékkel használjuk, ebben az esetben ez a mérték igen kicsi.
Nyugtató, felfúvódás és görcsoldó.


Zsálya (Salvia officinalis) a kolostorkertek népszerű növénye,
de már a rómaiak több betegség gyógyítására alkalmazták.
Érdemes több fajtáját begyűjteni, én is így tettem, ha zsályát láttam megvettem. 
Így már legalább 8-féle kápráztat el csodás illatával, nem kevésbé szépséges megjelenésével.
"Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya nő a kertjében?" - szól  a Kínában, 
Perzsiában sokat emlegetett ókori mondás.
 A Kínaiak annyira odavoltak érte, hogy egy doboz zsályalevélért 3 doboz kínai teát adtak.
Gyógyító erejű növény, erős fűszer.
Kitűnő fűszere a zöldséges ételeknek, de aki fogyaszt húst, annak szinte elengedhetetlen 
(könnyíti a nehéz zsírok emésztését). 
Jusson eszünkbe ha kacsát, libát, pulykát sütünk, de a vadat s halat sem rontja el.
Fűszerezhetünk vele, tésztákat, kenyeret, sajtokat, pástétomot.
Gyulladáscsökkentő (gondoljunk a torok-, szájöblögetőszerekre),  fertőtlenítő, gombaölő.
Hasmenés ellen is kipróbálható.


Ráadás :)
A Kapor (Anethum graveolens) teljesen egyedülálló jellegzetes ízével összeforrt a savanyúságokkal,
a káposztás ételek, krumpli, bab, uborka híres fogásai, nem lennének azok nélküle.
A lazacot ki sem fognák (mondjuk ez jó lenne :), ha nem teremne kapor.
Kiváló fűszere a sajtkrémeknek, túrónak, majonézes, mustáros salátáknak.
Teája felfúvódás ellen kitűnő, étvágyjavító, féregűző.




Most, háromféle fűszerkeveréket készítettem, de természetesen  egyenként is varázsolhatunk velük. 
Saját kertből származó, szárított alapanyagokat használtam fel.
Mindegyiket 1/5  mennyiségben nagy szemű tengerisóval kevertem.


 

1) Citrusos:
 citromhéj, citromfű, bazsalikom, zsálya, csombor, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring




2) Provence-i:  




3) Délies:
bazsalikom, petrezselyem, szurokfű, majoránna, csombor, kakukkfű, zsálya





Természetesen a fűszerekből is a kevesebb több, élvezetesebb, ha csak sejtetjük mi van benne,
ha mindig a harmóniára törekszünk.





 Magam ettől sokkal több füvet használok a konyhámban. 
Ez csak pici ízelítő, ötletadó.
Amennyiben nem rendelkezünk saját szárítmányokkal, vásároljunk, 
de akkor se mondjunk le róluk.
 Keverhetünk szereteteinknek ajándékba vagy magunknak.
Szépen csomagolva, már 1-2 adagos kiszereléssel megízesíthetjük az ünnepet.



Felhasznált irodalom: Füveskönyv, Fűszerkalauz, jegyzetek.






4 megjegyzés:

  1. Micsoda fotók!!!! Odavagyok a fűszernövényekért!!!!! Én is szárítottam....:)

    VálaszTörlés
  2. Te egy kész csoda vagy Ági ,Gyönyörű fotók és hozzá a cikk kitűnő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János <3
      Nagyon köszönöm elismerő szavaid :) szeretek adni, jól esik kapni :)

      Törlés