Karácsony napján készítettem a Vendégek tiszteletére.
A bővebb Családom sem "bő étkű" tudtam, hogy az ünnepi ebéd után csakis egy
könnyű édesség jöhet szóba. Így esett a választásom a Katalán krémre.
A Katalán krém már szerepel a blogon, de az alkalomhoz igazítottam:
picit jobban fűszereztem és kevés habtejszínnel tettem teltebbé az ízét.
Az első bejegyzést kiegészítettem a mostanival.
Itt található <3
Karácsonyi Katalán krém
Hozzávalók
1 liter tej
2,5 dl habtejszín
5 db tojássárgája
15 dkg cukor (+ 1 - 1 teáskanálnyi a tetejére)
1 tk karácsonyi fűszerkeverék
1 liter tej
2,5 dl habtejszín
5 db tojássárgája
15 dkg cukor (+ 1 - 1 teáskanálnyi a tetejére)
1 tk karácsonyi fűszerkeverék
1/2 rúd vanília magjai
2,5 ek (30g) étkezési keményítő
2,5 ek (30g) étkezési keményítő
A tejet a tejszínnel összekevertem beletettem a vanília magjait és a rudat. Felforraltam.
A tojássárgáját "fehéredésig" kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a fűszert,
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
Az egészet visszatettem a "forraló" edénybe és tűz felett besűrítettem.
Előkészítettem 12 db hőálló tálkát és a krémet szétosztottam bennük.
Kihűtöttem.
A többit a Fiamra bíztam.
Tálalás előtt megszórta mindegyik tetejét kevés kristálycukorral,
majd cukrászfáklyával rákaramellizálta a cukrot.
A könnyű, fűszeres desszert, a vékony roppanós karamellréteggel a tetején,
igazán telitalálat volt.
Nem maradt egy icipici? :-)
VálaszTörlésVan még egy adag :) de csinálhatok bármikor <3
TörlésÜgyes vagy,mint mindig.:)
VálaszTörlésnem is tudtam,hogy a vörösbegy ennyire szereti a tiszafa bogyóját. Akkor már régen ültettem volna.De akkor majd tavasszal.:)Nagy öröm lehet,hogy pont ő ilyen hűséges kis látogató.Én azon csodálkozom,hogy nagyon kicsivel beéri.
Mamm, vannak csemetéim, magról keltek, icike-picikék...
TörlésIgen, mindig egyet csippent le, megeszi és elmegy. Mértékletes. Imádom az állatokat (növényeket) csak tanulni lehet tőlük <3
Micsoda egyszerű finomság! Be kell szereznem egy ilyen karamellizálót és jöhetnek a vendégek! :-))
VálaszTörlésSzia Gionetta!
TörlésA krém anélkül is finom :) illetve a sütővel próbálkoztam én is előtte, de az úgy nem volt az igazi.
<3