Újra szedtem csipkebogyót, most nappal :)
Jeges volt, ráragadt a kezem (mindig kesztyű nélkül szedem :) de sikerült
70 dkg-ot "lekapkodnom" :)
Hazavittem :) annyira gyönyörű volt, hogy sajnáltam kivinni a hideg teraszra....
Csodás piros és ekkor már krémes (leolvadt róla a jég a zsebemben :)
Megmostam és lecukroztam. Még nem tudtam mit csináljak belőle.
Reggelig így várt, akkor öntöttem rá kevés vizet, majd botmixerrel összetörtem :)
Még mindig nem tudtam mit csináljak belőle (több ötlet is felmerült)...
Amikor felé jártam, megkevertem, a kanalat meg lenyalogattam (majd elmostam:).
Nos kóstolgattam kitartóan
az édes-savanykás-zamatos "krémet"..., mit is lenne a legjobb belőle készíteni.... :)
Majd szitát ragadtam és beleöntöttem a csipkebogyó csodát.
Könnyebben boldogultam vele, mint gondoltam.
Percek alatt átnyomtam a "levét" a "sűrű" szűrőn (szitán).
Percek alatt átnyomtam a "levét" a "sűrű" szűrőn (szitán).
Igen :) már biztos voltam benne, hogy nem csak felforralom, hanem hagyom kissé visszasűrűsödni.
Ajándék lesz belőle <3
6 db100 ml-es új üveget forró vízben kimostam, és elmostam a rájuk pontosan illeszkedő kupakokat.
A joghurt készítése során használatos "dunszt kosarat" a konyhába hoztam.
Ekkorra már kezdett megfelelő sűrű lenni a lekvár.
Szétosztottam a fortyogó lekvárt a kicsi üvegekbe, a tetejüket kattanásig ráhúztam,
majd fejre borítottam.
5 perc elteltével a száraz dunsztba raktam őket (már állítva) és itt hagytam, hogy kihűljenek.
5 kicsi üveg szeretettel és hecsedlivel teli. Ajándék.
Az 1 üveg, kóstoló, nekünk :)
Az 1 üveg, kóstoló, nekünk :)
Az arányokról:
70 dkg csipkebogyó
25 dkg cukor
6 dl víz
az átszűrés után
80 dkg a tiszta gyümölcssűrítmény
10 dkg cukor - adtam még hozzá. mert ajándék :)
ezt forraltam be lekvárnak
(Nem egészen 6 dl lett.)
(Nem egészen 6 dl lett.)
<3
Ez az én variációm :)
most így készült, ha valaki még nem tett el, érdemes több helyen informálódni :)
Pl. Erdőkóstoló és Ezmegaz biztos hely <3
------------------------------------------
2013.12.29.
Újabb adag lekvárt készítettem.
Az eljárás hasonló, a különbség a cukor hozzáadásának idejében volt.
Menete:
A megmosott, lecsepegtette csipkebogyóra vizet öntöttem.
Botmixerrel összetörtem.
...a fehér szőrök jól láthatóak... |
A tetejére feljött "szőröket" leszedtem egy szűrőkanállal.
Szitán átpréseltem.
A tiszta gyümölcspéphez adtam a cukrot.
Felforraltam és megfelelő sűrűségűre főztem.
Forrón, tisztára mosott kicsi üvegekbe szedtem.
A jól záródó kupakokkal lezártam, kattanásig húztam.
Fejre borítottam 5 percre.
Száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihűlni.
Az arányokról:
2100 g gyümölcs
1,8 liter langyos víz
Préselés után
2000 g tiszta gyümölcspép
ehhez adtam 500 g cukrot
<3
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésNekem ez idén sajnos kimaradt, de az elmúlt 4 évben kb. 30 kg bogyóból főztünk évente. Nem szúrt, amikor még nem passzíroztad?
VálaszTörlésSzia :)
Törlésnem semmi <3 30 kg-ot leszedni sem kevés idő <3
Hát lehet hogy szúrt, nem tudom :) :) nyersen is szeretem a bokorról szedem és eszegetem. (A csalánt is eszem nyersen csakúgy :)
Lehet hogy ez nem normális? lehet :)
<3
húúú, ez nagy munka, hallottam, hogy nehéz olyan lekvárt készíteni ami nem tüskés, én egyik évben wamp-on vettem, és az valami fenséges volt.
VálaszTörlés...hát :) mint írtam is "Könnyebben boldogultam vele, mint gondoltam." nos engem most nem izzasztott meg. És komolyan mondom -bár lehet hogy velem van a baj- nem "szőrös" :) - vagy csak én nem érzem, mert ugye velem van a baj....<3
TörlésIgazad van: fenséges! lesz még folytatás, tele a határ :) :) :)