Szeretek mézbe "érlelni" gyógynövényeket. Jó hatással vannak egymásra és persze rám.
Most az illatos rózsát.
A mézbe beleolvad a rózsa finom illata, aromája, energiája. Kell ennél több (?)
Ez a rózsa, egyszer csak lett, a barackfa alatt.
Nem ritka az ilyesmi nálunk, hisz nem ásunk, nem kapálunk,
így ami kiakar bújni a Földből, az ki is tud.
Persze sajnos minden nem maradhat meg, mert akkor már lépni sem lehetne a növényektől
így ami kiakar bújni a Földből, az ki is tud.
Persze sajnos minden nem maradhat meg, mert akkor már lépni sem lehetne a növényektől
(Férjem szerint így sem :), meg nem tudnám hová ültetni a paradicsomokat,
így nem győzök huzigálni, osztogatni, de sajnos ez-az kerül a komposztba is....
Szerencsére ez a rózsa nem került oda...
Évekig csak elhullajtotta a bimbóit, gondoltam mégsem jó helyet választott.
Tavasszal szorgalmasan metszegettem és vártam, de minden évben leesett mielőtt kinyílt volna.
Eddig.
Ebben az évben történt valami, -talán csak meghálálta a hűségem,
vagy az eltelt időben megértettem valamit- sok-sok,
nagyon sok gyönyörű illatos rózsa nyílt rajta.
vagy az eltelt időben megértettem valamit- sok-sok,
nagyon sok gyönyörű illatos rózsa nyílt rajta.
Köszönetem azzal szerettem volna nyomatékosítani, hogy szinte az összes szirmot begyűjtöttem.
Azt és akkor, amit a kezembe pottyantott.
Szárítottam, készítek belőle Nap érlelte "szirupot", kerül hidegen sajtolt olajba
-ebből majd szappan lesz- került limonádéba, fagylaltba, lekvárba és került ebbe a mézbe.
-ebből majd szappan lesz- került limonádéba, fagylaltba, lekvárba és került ebbe a mézbe.
Ma megkóstoltuk a Barátnőmmel :) hm. fenséges :)
Rózsaszirmos méz
Hozzávalók
2 marék rózsaszirom
2 dl akácméz
A rózsaszirmokat begyűjtöttem, majd vékonyan kiterítettem egy vászonra,
hogy a "bogárkák" eltudjanak menni. Elég 30 perc.
Választottam egy szép üveget és a szirmokat belepotyogtattam.
Rácsorgattam a mézet.
Lezártam az üveget.
Az első napokban, naponta lenyomkodom egy tiszta kanállal (jó ha üveg, porcelán)
hogy a "bogárkák" eltudjanak menni. Elég 30 perc.
Választottam egy szép üveget és a szirmokat belepotyogtattam.
Rácsorgattam a mézet.
Lezártam az üveget.
Az első napokban, naponta lenyomkodom egy tiszta kanállal (jó ha üveg, porcelán)
a szirmokat a méz alá, s persze utána megkóstolom <3
Nem szoktam leszűrni. Hűvös kamrában tárolom.
Mire használom?
Nos, fokozza az örömhormont :)
de akár rizsdesszertre, vagy túrókrémre, stb.
Megjegyzés
- Készíthetünk többet is, akkor arányosan emeljük a méz és rózsaszirom mennyiségét is.
- Az akácméz kevésbé hajlamos a kristályosodásra,
ezért választom a "fűszeres mézeim" alapjául.
ezért választom a "fűszeres mézeim" alapjául.
- Válasszunk illatos rózsát.
- Csak kezeletlen (vegyszerrel nem kezelt) rózsát fogyasszunk.
- Figyeljünk oda, hogy ne hígítsuk túl a mézet!
A szirmok idővel kiszáradnak a mézben és a méz is megőrzi konzisztenciáját.
"Fűszeres" mézek a blogon.
Vadrózsaszirmos
Hársvirágos
Fenyőrügyes
E bejegyzést kiegészítő írások a blogon.
honnan van ennyi ötleted? és persze időd? szépek a fotók és az írások is. mikor ide jöttem, alig voltak még itt, de úgy látom, sokan felfedeznek maguknak. nekem is egyik kedvenc blogom lett a tiéd. érdekelne, h merre laksz és mivel foglalkozol, hogy ennyi szépség is belefér az életedbe :) irigyellek, de jó értelemben!
VálaszTörlésDrága Szepniki!
TörlésKöszönöm elismerő szavaid. Ötletem rengeteg van, időm nekem is "kevés" mint mindenkinek :) de sok "erőt kapok" Tőletek, ezért az időt jól kitudom "használni" :)
Gödöllő mellett lakom.
Egy lány vagyok a sok közül, az idősebbek közül :), ezért már volt időm megtanulni, hogy mi a fontos nekem, hogy már csak a szépséget engedjem be az életembe, ha sikerül ebből kifelé is juttatnom, akkor az maga az öröm :)
Köszönöm, hogy Vagy <3
Szia!
VálaszTörlésNem tudom, hogy isered e, de a SAD 16. fordulójába tökletesen illene ez a recept ;)
http://sunisuti.blogspot.hu/2013/06/sad-16-kiiras-rozsas-kedvemben.html
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésKedves Süni!
TörlésKüldöm a linkeket és válogass kedvedre, rózsás kedvedben :)
Köszönöm.
Rendben, várom :)
TörlésElküldtem, köszönöm.
TörlésÉn is készítettem! Látványnak is kellemes, szépségesek a fotók, és tudom, hogy a mézzel nagyszerű párost alkot :)
VálaszTörlésTudom, hogy tapasztalatból tudod, Éva, Te csodás Éva :)
TörlésÖlelés Nektek!
megerősíthetem, ez a méz maga A rózsa... az illata, a színe, az aromája...csodás !
VálaszTörlésköszönöm !
<3
Köszönöm a megerősítést :)
Törlés<3
Méz és rózsa és gyógynövények....Hú,de jól hangzik!megmozgattad a terveimet.:)
VálaszTörlésMammka, Benned nem lehetett nehéz megmozgatni :) Gyönyörű lelked <3
TörlésEzt nekem előbb kellett volna látnom! akkor így készítettem volna limonádét!:)
VálaszTörlésErika drága :) készíts így is :)
TörlésKöszönöm, szép napot Neked!