Bár nem is szendvics, csak egy szelet diós rozsos "őzbarna" pirítós, pírított gombával.
A gomba extraszűz olívaolaj és vaj keverékén sült/pirult, vékonyra szeletelt
Vargánya és Barnakalapú csiperke.
A tetejére került, gondolatnyi só és frissen őrölt bors.
Csak néhány szál rukkola (a kertből, ez jóval aromásabb, csípősebb) tette fenségesebbé.
A Férjem lepett meg a Vargányával, amit a gombavizsgáló Barátunktól vásárolt a piacon.
Nem olcsó mulatság tudjuk (a félkiló egyenlő egy kiló csirkemell árával),
de fenséges falatokat készítettem belőle.
Hihetetlen, de kiegészítve ugyanannyi Barnakalapú csiperkével, 4-felé osztottam el.
Került belőle a "fűszerolajba", 1-1 db a "mi van itthon" levesbe, készült belőle egy töltött tésztás étel (hamarosan mutatom), és ezek a "szendvicsfalatok" 3 személynek késői ebédre, egy leves után.
(Így már nem drága.)
Persze nem az én dicséretem ez, messze nem, hanem a Vargánya fenséges aromájáé.
Belőle egy kevés is elég, hogy fűszerként koronázzon meg bármit.
Mennyei illata és ízei csodálatosan bontakoznak ki. Kár lenne bármivel is elnyomni.
Tehát ha megbízható forrásból tudunk vásárolni, akkor bizony már pár darabbal is tudunk mit kezdeni.
Még nagyobb élvezet ez, amennyiben az erdei kirándulásunk/túránk során mi magunk találunk.
(Persze ehhez nem árt ha van nálunk egy éles bicska, és tisztában vagyunk a gombagyűjtés szabályaival).
S bár a Vargánya teljes biztonsággal felismerhető annyira jellegzetes a formája (aki már fogott a kezében nem fogja összekeverni), mindkét esetben ragaszkodjunk hozzá, hogy lássa szakember.
(Nagyobb településeken találunk hivatalos gombavizsgálót. Amennyiben van ilyen tervünk, járjuk az erdőt, érdemes előre tájékozódni, mikor és hol tudjuk bevizsgáltatni.)
Szerintem a vargányának nincs párja vagy én még nem ettem:) Nagyon jól néz ki, szinte érzem a számban az ízét.
VálaszTörlésKrinsz, igen nekem is kedvencem
Törlés-bár én a pereszkéket is szeretem, a lila a kedvenc, meg a szegfűt is, meg a ....-
Köszönöm :)