"Épp a louviers-i piacon álltam sorba körtéért egy jó vágású ifjú gazdánál.
Mivel a mellettem álló idősebb asszony valahogy túl finnyásan válogatott a különféle állapotú
és fajtájú körték között, megkérdeztem, milyen célra veszi őket.
- Clafoutis-t sütök! - felelte.
Megértően bólintottam, de talán nem elég lelkesen, mivel a clafoutis, vagyis a könnyű tésztájú, gyümölcsös édesség nagyjából olyan mindennapos dolog Normandiában, mint zöld mezőin a legelő tehenek.
- Ó, csakhogy az én clafoutis-m nem olyan, mint más közönséges clafoutis! - tette hozzá az asszony,
és pajkosan megvillant a szeme. - De nem ám! Aki az én clafoutis-mat megkóstolta, mind azt mondja,
hogy annál jobbat életében nem evett."
(Idézet, Susan Loomis: Ház a Tatin utcán c. könyvéből)
Természetesen Susan elkérte és megkapta a receptet, amit Ő is tovább adott a könyvében és így én is meggyőződhettem róla, hogy ez tényleg nagyon finom gyümölcsös pite.
Íme a recept.
Levendulás-mézes-körtés clafoutis
Hozzávalók
A könyvben szereplő módon adom meg a receptet, tehát nem grammban!)
75 dkg körte (én 1 kg nyári körtét választottam)
3/4 dl illatos méz (én saját "fűszerezésű" levendulást választottam)
4 db nagy tojás
10 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet finom szemű tengerisó
2 1/2 dl tej
6 dkg olvasztott kihűlt vaj
+
levendula virágocskák
1 db kezeletlen citrom
(utóbbi 2 nem szerepel az eredeti receptben)
A körtéim egészen kicsi szeműek voltak, ezért a körte hámozással kezdtem.
Előtte a kerek tortaformám kikentem vajjal (a vajaspapírral tökéletesen lehetséges), behintettem liszttel.
(Az én tortaformám zárt, így esélye sem volt a méznek hogy kifolyjon, de aki kapcsost használ, az alaposan bugyolálja kívülről körbe alufóliával, hogy elkerülje a méz lecsorgását.)
A megtisztított körtéket kettévágtam, magházát is kivágtam és ezzel felfelé beleraktam a tortaforma aljára.
(Amennyiben nagyobb szemű körtékből készítjük, akkor ne ketté, hanem 6-ba, 8-ba vágjuk.)
Egyenletesen rájuk csorgattam a citrom levével elkevert mézet, rájuk reszeltem az alaposan megmosott, megtörölt citrom héját és minden körte közepére 1 db levendulavirágot tettem.
(1 db-ot, nem egy ágat!)
Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, légkeverésre.
A vajat megolvasztottam (nem forróra, csak éppen megolvadt).
A cukrot 1 ek-nyi kivételével, tálba szórtam, hozzá a sót és lisztet, összekevertem, majd a közepébe öntöttem a tejet, 1 db tojást és 3 db tojássárgáját. Fakanállal simára kevertem az egészet.
Közben a tojások fehérjét a félretett 1 ek. cukorral habbá vertem.
A tojáshabot fakanállal óvatosan a tésztához forgattam, majd az egészet a mézes körtére kanalaztam.
A süteményt 30 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Megjegyzés
- Susan karamellel megcsorgatva ajánlja, de én a + karamellt elhagytam,
mert a méz is karamellizálódott és nekünk az tökéletesen elég volt, illetve a levendulásméz elképesztő aromáját nem akartam agyoncsapni a karamellel.
Aki szeretné a karamellt a tetejére, annak útmutatás a készítéséhez:
Hozzávalók: 1 ek cukor és 1 kávéskanál víz.
A cukrot és vizet lábasba tegye és mérsékelt tűzön, időnként rázogatva (és nem keverve) forrósítsa.
Pár perc alatt halovány aranybarnára karamellizálja és csorgassa a langyosra hűlt süteményre.
- A citrom leve és héja nem szerepel Susan receptjében, illetve a levendulavirág sem.
Valóban fantasztikus illatú, ízű sütemény, amely a körte mellett a méznek, esetemben a levendulával fűszerezett méznek köszönheti varázsát. (A levendulával fűszerezett méz elkészítéséről hamarosan írok!)
hmmm...köszönöm!
VálaszTörlésmicsoda képek, micsoda ízek :)))
Lillacska <3
TörlésHát ez valami isteni lehet! Imádom az ilyen ragacsos, "trutyis" sütiket. Épp most sikerült megennem végre a szokásos esti salátámat (egy kis ez-az a veteményesből:)), de most úgy érzem, mindjárt éhenhalok:))
VálaszTörlésValóban ez olyan "imádnivaló" :) a "trutyi" a levendulás mézes körteszaft :) ezzel együtt nem émelyítően édes...szerintem vállalható egy szelet az egészséges saláta után :)
Törlésna jó nem kínozlak :)
Zsenialis vagy!!!!
VálaszTörlésKedves Kristina, ezt nem én találtam ki :)
TörlésA könyvet olvastam! Csinálok egy füzetet melybe tényleg a nagy kedvenc sütik és ételek kerülnek.Olyanok is, amelyeket még nem csináltam, de kihagyhatatlanok az életemből. A te blogod receptjeinek is nagy szerepe lesz benne. Ide jövök majd böngészni még! Eddig is ezt tettem.:-)
VálaszTörlésDrága Éva <3
Törlésköszönöm szépen.
Az lépésenként megújuló tartalomjegyzék -bízom benne- a segítségedre lesz.
Én eddig is készítettem ezt a pitét, levendula és citrom nélkül. Nagyon elégedettek voltunk vele, de mióta a lányomnál kóstoltam a fent említett hozzávalókkal, azóta csak így készítem. :)
VálaszTörlésKedves Andrea Szarvas :)
TörlésKöszönöm szépen a szavait, egészségükre!
Üdvözletem a Lányának is,
Mági