2016. január 13., szerda

Szezámropogós (kréker)




Tényleg ropogós :) 
semmi omlós puhaság, 
komolyan meg kell vele dolgoztatni a rágóizmokat.




Nem szoktam a klasszikus értelemben reggelizni  -csak folyadék, nyersturmix, 
esetleg gyümölcs, magocskák-  a napom is sűrű volt, így dél elmúltán ropogtattam belőle párat.
Jártamban megjegyeztem a Férjemnek, hogy ez bizony 
"olyan keksz, amit nem finomságáért szeretünk". 
Mire Ő elmondta, mit ért Ő ez alatt ... :)  és azonnal védelmébe vette a ropogóst.
 "Igenis finom, nemcsak egészséges." - válaszolta. 
(Majd jól kiveséztük a témát, ki, mit, hogyan ért.)
Nos igen, igaza van, tényleg finom
(de nem egy ízorgia...).




Szezámropogós (kréker)
(35 - 40 db)

Hozzávalók
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g szezámmag
50 g olívaolaj
100 g (+/-) víz

- Minden hozzávalót tálba mértem és összegyúrtam/nyomkodtam az ujjaimmal. 
(Annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen lágy.)




- A sütő forró volt  -sült más-  egy tepsire sütőpapírt borítottam.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtottam és
 3,5 cm nagyságú kiszúróval kiszaggattam.




Tepsire rendeztem, a leeső széleket is.
(Nem fontos szaggatni, késsel is metélhetjük más formára,
 illetve a széleket újra összegyúrhatjuk, és újra szaggathatjuk.) 




180 fokos sütőben kb. 20 perc kellett neki, hogy kis színt kapjon és ropogóssá süljön :)





 Tervben van a ropogós édes változata.
További kréker receptek a tartalomjegyzék  Pogácsák -  sós sütemények... címszava alatt:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése