Mikor megérzem az ősz leheletét, már nem kívánom a nyár hűsítő ízeit.
Hiába a szeptemberi kánikula, a meleg nappalok,
már valami tartalmasabb táplálékra vágyom.
Szerencsére a természet tudja a dolgát☺️, így a piac ekkora már bővelkedik az őszi
termésekben: brokkoli, kelkáposzta, fejes káposzta, cékla, zeller, stb.
Már augusztus legvégén, szeptemberben kapható a másodvetésű bab,
a zsenge zöldbab mellett a krémesre fövő fejtőbab.
A kertem pedig tele van fűszernövényekkel.
Így semmi akadálya nem volt,
hogy megfőzzem az első őszi bablevest (sőt már a másodikat is).
A bablevest (is), kevés kivételtől eltekintve, vegetáriánusan készítem.
Sok zöldséggel, fűszeresen.
Általában kerül bele hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehér répa, zellergumó,
krumpli, pár levél káposzta, paprika, paradicsom
(télen sóban eltett paprika, házi paradicsomsűrítmény).
A fűszerei, só és borson kívül,
babérlevél, csombor, zellerlevél, petrezselyem, fűszerpaprika.
Szoktam bele csipetkét gyúrni, esetleg picire szaggatott nokedlit,
de van hogy zabpehellyel sűrítem, vagy házi kenyeret eszünk hozzá.
A férfiak általában tejfölösen szeretik.
Most változtattam a fűszerezésen,
a káposztát pedig kb. 2x2 centis kockákra vágtam és többet tettem bele.
A káposzta lehet kelkáposzta vagy fodros kel (a ribollitában ez van),
esetleg fejes káposzta (nekem jobban ízlik így, tartalmasabb ízű vele a leves).
A fűszerek: friss zsálya, friss kakukkfű, friss rozmaring, petrezselyem.
Kuktában készitettem.
Bableves Toszkánára hangolódva
Hozzávalók
1 kg fejtett bab
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db krumpli
20 dkg káposzta
2 db csípős paprika (chili)
2 db közepes méretű paradicsom
1 db nagy fej vöröshagyma (vagy fehér vagy lila)
4-5 gerezd fokhagyma
Friss, zsenge fűszernövények:
zsálya, kakukkfű, rozmaring
olívaolaj
Tálaláskor
frissen vágott petrezselyem,
pecorino sajt a tetejére
mennyei saját készítésű kovászos kenyér 💕
(Persze más sajt is lehet, a pecorino nem sós, inkább édeskés.)
Sárgarépa, ami néha nem is sárga. |
1) Mindent előkészítettem, pucoltam, mostam, szeleteltem.
A hagymát kockára, a fokhagymát lapokra, a répákat karikára,
a krumplit kockára, a káposztát kb. 2,5 x 2,5 centisre.
Krumpli és káposzta |
2) A hagymát kevés olívaolajon megdinszteltem (3-4 perc),
hozzáadtam a fokhagymát, a gyökérzöldségeket,
kevergetve tovább pirítottam (4-5 perc).
Következett a krumpli, bab, káposzta, paradicsom, chili, a fűszerek (2-3 perc).
Felöntöttem vízzel (amennyi ellepte), felforraltam, majd
annyi vizet öntöttem még hozzá, amennyi levest szerettem volna,
kb. dupláját az előbbinek.
Rátettem a fedőt és készre főztem.
Már minden hozzávaló benne, csak víz kell még és készre főzni. Szép teremtő őszt kívánok! Mági/Molnár Ági Szeretetrehangoltan a Facebookon :) |
Hosszú kelesztésű kovászos cipóim: liszt, víz, só, idő... |
2018. 10. 04.
A fb. kérdezték a cipó receptjét.
Ide másolom.
"amit láttam a recept alján hosszú kelesztésű cipó recept is fent van?"
A válaszom:
Reggel 1 nagy teáskanál kovász összekeverek 50 g vízzel és 50 g liszttel (Szabó malom),
meleg helyre teszem.
Késő délután: 300 g langyos vizet mérek a tálba, hozzáadom a 100 g "lebegő" kovászt, elkeverem,
hozzáadok 500 g lisztet, amihez hozzákevertem 12 g sót.
Összeállítom a tésztát. Kidagasztom.
Pultra teszem, letakarom, majd 10-15-20 percenként hajtogatva átdolgozom.
Kb. 1-2 órát hagyom így, majd belehelyezem egy formába, és éjszakára hűvösre teszem.
Másnap délelőtt sütöm.
ÓÓÓÓ az a kenyér! Persze a bableves is finom lehet. :) Erzsi
VálaszTörlésKedves Erzsi 🌹
Törléshiányoltalak.
Köszönöm szépen!