2018. október 1., hétfő

Bableves hús nélkül, Toszkánára hangolódva





Mikor megérzem az ősz leheletét, már nem kívánom a nyár hűsítő ízeit.
Hiába a szeptemberi kánikula, a meleg nappalok, 
már valami tartalmasabb táplálékra vágyom.
Szerencsére a természet tudja a dolgát☺️, így a piac ekkora már bővelkedik az őszi 
termésekben: brokkoli, kelkáposzta, fejes káposzta, cékla, zeller, stb.
Már augusztus legvégén, szeptemberben kapható a másodvetésű bab, 
a zsenge zöldbab mellett a krémesre fövő fejtőbab. 
A kertem pedig tele van fűszernövényekkel.
Így semmi akadálya nem volt, 
hogy megfőzzem az első őszi bablevest (sőt már a másodikat is).




A bablevest (is), kevés kivételtől eltekintve, vegetáriánusan készítem.
Sok zöldséggel, fűszeresen. 
Általában kerül bele hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehér répa, zellergumó, 
krumpli, pár levél káposzta, paprika, paradicsom 
A fűszerei, só és borson kívül, 
babérlevél, csombor, zellerlevél, petrezselyem, fűszerpaprika.
Szoktam bele csipetkét gyúrni, esetleg picire szaggatott nokedlit, 
de van hogy zabpehellyel sűrítem, vagy házi kenyeret eszünk hozzá.
A férfiak általában tejfölösen szeretik.






Most változtattam a fűszerezésen, 
a káposztát pedig kb. 2x2 centis kockákra vágtam és többet tettem bele. 
A káposzta lehet kelkáposzta vagy fodros kel (a ribollitában ez van), 
esetleg fejes káposzta (nekem jobban ízlik így, tartalmasabb ízű vele a leves).
A fűszerek: friss zsálya, friss kakukkfű, friss rozmaring, petrezselyem.
Kuktában készitettem.




Bableves Toszkánára hangolódva 

Hozzávalók

1 kg fejtett bab
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db krumpli
20 dkg káposzta
2 db csípős paprika (chili)
2 db közepes méretű paradicsom
1 db nagy fej vöröshagyma (vagy fehér vagy lila)
4-5 gerezd fokhagyma
Friss, zsenge fűszernövények:
zsálya, kakukkfű, rozmaring
olívaolaj


Tálaláskor
frissen vágott petrezselyem, 
pecorino sajt a tetejére
mennyei saját készítésű kovászos kenyér 💕
(Persze más sajt is lehet, a pecorino nem sós, inkább édeskés.)


Sárgarépa, ami néha nem is sárga.


1) Mindent előkészítettem, pucoltam, mostam, szeleteltem.
A hagymát kockára, a fokhagymát lapokra, a répákat karikára, 
a krumplit kockára, a káposztát kb. 2,5 x 2,5 centisre.


Krumpli és káposzta


2) A hagymát kevés olívaolajon megdinszteltem (3-4 perc), 
hozzáadtam a fokhagymát, a gyökérzöldségeket, 
kevergetve tovább pirítottam (4-5 perc).
Következett a krumpli, bab, káposzta, paradicsom, chili, a fűszerek (2-3 perc).
Felöntöttem vízzel (amennyi ellepte), felforraltam, majd 
annyi vizet öntöttem még hozzá, amennyi levest szerettem volna, 
kb. dupláját az előbbinek. 
Rátettem a fedőt és készre főztem.


Már minden hozzávaló benne, csak víz kell még és készre főzni.



Szép teremtő őszt kívánok!
Mági/Molnár Ági



Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


Hosszú kelesztésű kovászos cipóim: liszt, víz, só, idő...

2018. 10. 04.
A fb. kérdezték a cipó receptjét.
Ide másolom.
"amit láttam a recept alján hosszú kelesztésű cipó recept is fent van?"
A válaszom:
Reggel 1 nagy teáskanál kovász összekeverek 50 g vízzel és 50 g liszttel (Szabó malom), 
meleg helyre teszem. 
Késő délután: 300 g langyos vizet mérek a tálba, hozzáadom a 100 g "lebegő" kovászt, elkeverem, 
hozzáadok 500 g lisztet, amihez hozzákevertem 12 g sót. 
Összeállítom a tésztát. Kidagasztom. 
Pultra teszem, letakarom, majd 10-15-20 percenként hajtogatva átdolgozom. 
Kb. 1-2 órát hagyom így, majd belehelyezem egy formába, és éjszakára hűvösre teszem. 
Másnap délelőtt sütöm.


2 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓ az a kenyér! Persze a bableves is finom lehet. :) Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi 🌹
      hiányoltalak.
      Köszönöm szépen!

      Törlés