Mikor máskor lenne itt az ideje a Waldorf salátának, ha nem ősszel.
Most szüreteljük az almát, potyog a dió és a zellergumók is szép nagyra nőttek.
Igazi őszi finomság következik 🍎🍏
A Waldorf saláta (nincs köze a Waldorf iskolához),
nevét a New Yorkban található Waldorf hotelről kapta.
125 évvel ezelőtt Oscar Tschirky egy jótékonysági bálra készítette.
A klasszikus receptben csak kockára vágott zellergumó és alma szerepelt, majonézes öntettel.
Később -1920 környékén- már a dióval került feljegyzésre.
Napjainkban számos variációval találkozhatunk:
aszalt gyümölccsel (mazsola, datolya) gazdagítva,
(vagy/és) sajttal, sült, főtt hússal gyarapítva.
Néha magam is szoktam kockára vágott sajtot hozzáadni, most szőlőt.
Az öntet is lehet többféle:
- lehet házi majonéz
- jóféle majonéz felvert habtejszínnel lazítva
- a jóféle majonéz joghurttal könnyebbé téve
- csak joghurttal tálalni
vagy
vegán majonézzel készíteni.
Így is úgy is finom.
Arra viszont figyeljünk, hogy ebben az esetben az öntet csak arra szolgál,
hogy "fátyolosan" bevonja a zellert, gyümölcsöt.
A Waldorf salátát salátalevélen szokás tálalni.
Waldorf saláta
Hozzávalók
1 db nagyobb zellergumó
3 db nagyobb alma
2-3 marék pirított dió
1 db citrom
1-2 marék szőlő (nem szükséges)
Öntethez
100 g joghurt
só
frissen őrölt bors
Tálaláskor
salátalevél
- A dió gerezdjeit kettétörtem és száraz serpenyőben illatosra pirítottam, félretettem.
- A héjától megtisztított zellergumót gyufaszál vastagságúra vágtam
és azonnal facsartam rá citromlevet.
Összeráztam, hogy mindenhol bevonja, ne barnuljon meg.
- Az almákat megmostam, szárazra töröltem, kisebb kockákra vágtam,
és szintén meglocsoltam citromlével (szintén vonja be az almakockákat a citromlé).
- A szőlőt megmostam, megszárítottam és leszemeztem.
- Az öntetet elkészítettem.
- Összeállítottam a salátát.
Jó étvágyat!
Megjegyzés
- Vásároljunk kezeletlen héjú vagy bio citromot, ma már szinte mindig lehet kapni.
- Érdemes több diót pirítani, kihűtve üvegbe zárni. Hűvösebb helyen sokáig eláll.
Így plusz munka/idő nélkül bármikor megkoronázhatjuk vele a salátáinkat, desszertjeinket.
A kertemben (10.12.)
Koszonom a recetet!! tegnap elkeszitettem, annyi modositassal, hogy nekem pekan dio volt itthon es minden egyeb.
VálaszTörlésFincsi volt!!:)
Nagyon szepek, "ennivaloak" a kepeid:)
Kedves Agnes. 🌹
TörlésPekán dióval is fincsi lehetett, remek ötlet.
Köszönöm szépen a szép szavakat!
Gyönyörű őszt kívánok 🍁