2018. október 4., csütörtök

Sós sárgarépás cukkinis túrógombóc. Praktikák.




Pont hívott a Barátnőm, hogy megbeszéljük a másnapi találkozót,
amikor főztem a gombócokat.
Tettem el belőle, hogy megkóstolhassa.
Felmelegítve is tökéletes volt.
Neked ajánlom Ildikó 🌻




Sós sárgarépás cukkinis túrógombóc 

Hozzávalók
16 db nagy gombóc / 4 adag

Gombóc
500 g túró
500 g reszelt sárgarépa és cukkini
4-5 gerezd fokhagyma
3 db tojás (vagy négy kisebb)
150 g búzadara
100 g liszt

Mártás
250 ml habtejszín
100 g gorgonzola (más kéksajt)

+
Pirított zsemlemorzsa*





1) A sárgarépát és cukkinit apró lyukú reszelő lereszeltem.
A túrót villával összenyomkodtam, habosra kevertem a tojásokkal.
Megsóztam, belenyomtam a fokhagymát, 
hozzáforgattam a zöldségeket, majd a búzadarát és a lisztet.
Alaposan elkevertem és a hűtőbe tettem.
2) 5 órával később sós vizet forraltam.
A túrós masszából nagyobb gombócokat formázták a vizes kezeimmel.
Egyenként a forró vízbe csúsztattam, egyszerre nyolcat.
A lángot takarékra vettem.
Kb. 20-25 perc alatt főtt meg.
3) Közben
Egy nagyobb serpenyőben összeforraltam a tejszínt a beletördelt sajttal. 
A kész gombócokat a mártásban megforgattam.
4) Tálalás
A szószos gombócokat tányérra rendeztem és a tetejét 
meghintettem az illatos, ropogós morzsával.
Tekerésnyi borsot tekertem a tetejére.

(Másnapra, szószostól kihűtöttem, majd nagyon lassan melegítettem fel.)




Megjegyzés
- A túrós masszát reggel elkészíthetjük, sőt előző este, amikor időnk engedi.
A lényeg, hogy főzés előtt álljon legalább 2 órát.
- A gombócokat általában -szinte kivétel nélkül- forró, de lassan gyöngyöző vízben főzzük.
- Más zöldséggel is kísérletezhetünk, 
lehetséges, hogy a búzadara és a liszt mennyiségén változtatni kell.
- Amennyiben kevésbé karakteres szószt készítünk vagy csak vajban forgatjuk meg,
bátrabban fűszerezhetjük.
- A három tojás néha négy. 
A szabadon, boldogan kapirgáló tyúkok hálából,
néha két sárgájával ajándékoznak meg egyetlen tojásban. 
Most megélhettem ezt is ☺️. Tehát, három nagy tojást tegyünk bele, vagy 4 kisebbet.
- Mindig habtejszínt használok, a főzőtejszín összetételét ajánlom elolvasni.
- Vásárlási praktika! 
Mindig megnézem a leárazott termékek polcát a tejtermékek során. 
Sokszor van szerencsém 😉, remek érzés 50 %-on hozzájutni lejárt(?) sajtokhoz.
Viszont ha lejárt, csak gyárilag csomagolt lehet, sérülésmentes csomagolásban!


* Jó tervezéssel mi lehetünk a szerencsénk kovácsa. :)
Zsemlemorzsa, kiflimorzsa, kenyérkocka sok fogáshoz felhasználható. 
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget előkészíteni. 
A legjobb saját sütésűt használni, 
de a bolti kifli, zsömle is sokkal jobb lesz, mintha kész morzsát vásárolnának.
Szóval, a morzsához végy 10 kiflit, szeletelt fel, told a sütőbe és szárítsd ki.
Amikor kihűlt, aprítógéppel darált meg.
Kevés zsiradékon pirítsd meg. 
Hűlés után felhasználásig, légmentesen zárva tartsd a hűtőben.
(A kockákhoz a péksüteményeket, kenyeret kockázd fel, és a sütőben pirítsd meg.)
Milyen zsiradékot használj? 
Tiszta ízvilágú olajat, ghít vagy vajat, vagy kókuszvajat, 
minden jó lehet, ami lassan avasodik.
A vajas kiflihez nem kell. 
A többihez nem árt egy kevés. 




Üdvözlettel Kedvesek!
Mági / Molnár Ági




7 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. megcsináltam, olyan az íze, mint valami frissen sült cipónak...♥

      Törlés
    2. Drága Katalin 🌷🌱🌼🌱🌸🌱❤
      Egészségedre! "Csodálatos Te magadra vall" hogy frissen sült cipó ízt varázsoltál belőle!
      Annyira nagyon örülök.
      Köszönöm szépen a bizalmat.
      Á.

      Törlés
  2. Ez nagyon finom lehet. El fogom készíteni, lehet hogy ordából, mert a sajt készítésnél mindig keletkezik. Köszönöm a receptet.:)
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi 🌹
      Ordából is nagyon finom lehet. Milyen sajtokat készítesz?
      (Szívesen)

      Törlés
    2. Oltóval készítek sajtokat, van amikor kultúrát is adok hozzá. Camembert, trappista, de más is tervben van.:)

      Törlés
    3. 🌺 Gratulálok!
      Varázslatos, izgalmas terület.
      Örömteli alkotást Neked!
      Á.

      Törlés