A medvehagymával fűszerezett, túróval gazdagított nokedli,
"friss zöldes" házi savanyú káposzta salátával tálalva, bőségesen elegendő késői ebéd.
"friss zöldes" házi savanyú káposzta salátával tálalva, bőségesen elegendő késői ebéd.
Medvehagymás túrós nokedli
Hozzávalók
tészta
250 g túró (finomra tört)
100 g tejföl
3 db tojás
1 ek olaj
15 levél medvehagyma
1,5 tk só
700 g rétesliszt
víz (~500 g víz)
+
3 ek olaj
saláta
savanyú káposzta
medvehagyma
lila hagyma
sárgarépa
szőlőmagolaj (hidegen sajtolt)
esetleg bors
tálaláshoz
tejföl
reszelt sajt
- A salátát készítettem előbb el.
A megtisztított lila hagymát felszeleteltem, a megtisztított sárgarépát lereszeltem,
a megmosott és leszárított medvehagymát apróra vágtam.
A házi, hagyományos eljárással erjesztett savanyú káposztát tálba rendeztem,
rászórtam a nyerseket, rálocsoltam kevés szőlőmag olajat és az egészet összekevertem.
a megmosott és leszárított medvehagymát apróra vágtam.
A házi, hagyományos eljárással erjesztett savanyú káposztát tálba rendeztem,
rászórtam a nyerseket, rálocsoltam kevés szőlőmag olajat és az egészet összekevertem.
- A túrót villával összetörtem, krémesre kevertem a tejföllel, a tojásokkal.
Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát, az olajat, a sót, a lisztet, végül annyi vizet,
hogy galuska sűrűségű tésztát kaptam*.
Lobogó sós, vízbe szaggattam (galuska szaggatóval) és megfőztem.
Serpenyőben olajat forrósítottam, a megfőtt tésztát, hideg vízzel leöblítettem,
majd megforgattam az olajban. Forrón tartottam.
majd megforgattam az olajban. Forrón tartottam.
Tálalásnál kínálhatunk rá tejfölt és/vagy reszelt sajtot.
Mi nem tettünk rá, önmagában is finom.
Mi nem tettünk rá, önmagában is finom.
* - Édesanyám azt tanította, hogy a palacsintatészta úgy jó, ha nem csak csomómentes,
hanem teljesen krémes, míg a galuska/nokedli tésztát nem kell tökéletesen kidolgozni.
Sőt a palacsintát előbb is összekeverhetjük (legfeljebb kell még bele buborékos víz,
ha besűrűsödne), a nokedlitésztát csak közvetlenül szaggatás előtt keverjük be.
Azaz előbb a vizet teszem oda a tűzre, utána keverem össze a tésztát.
- Sós, bő, lobogó vízbe szaggatjuk, egyszerre kevés mennyiséget.
A víz folyamatosan forrjon, ne ázzon el a tészta. A tésztát időnkét keverjük meg.
- Főzni addig kell, amíg feljön a víz tetejére, plusz 1-2 perc.
- A kifőtt tésztát forró zsiradékra tegyük, miután alaposan lecsöpögtettük.
- Lehetséges a tésztát hideg vízzel átöblíteni, ha a recept úgy kívánja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése