Fehér krémes leves, zöld selymes vajjal :)
Szeretem...
A zeller aromás, édeskés, fűszeres gumója és vöröshagyma,
kevéske olajon megpárolva, ez az alap.
Zellerkrémleves medvehagymás vajjal
Hozzávalók
1 db nagy (két öklömnyi) zellergumó
1 fej vöröshagyma
só
kevés olaj
tejsavó 7 dl (vagy víz)
víz
víz
fűszeres vajhoz
1 csokor medvehagyma és petrezselyem vegyesen
5 dkg vaj
0,5 dl habtejszín
só
tálaláshoz
(házi) kovászos rozskenyérből pirítós
- A vöröshagymát megtisztítottam, félbe, majd szeletekbe vágtam.
A kemény, fehér, egészséges zellergumót megtisztítottam, kockákra vágtam.
- Kevés olajat forrósítottam, majd együtt a hagymaszeleteket és a zellerkockákat
folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítottam.
Meghintettem sóval, felöntöttem vízzel (~0,5 liter) és puhára főztem.
Hozzáöntöttem a tejsavót (a sajtkészítéskor tettem félre) és újra felforraltam.
Hozzáöntöttem a tejsavót (a sajtkészítéskor tettem félre) és újra felforraltam.
Botmixerrel krémesre turmixoltam.
- A fűszeres vajhoz a zöldeket megmostam, leszárítottam róluk a vizet.
Összedaraboltam, majd a tejszínnel és a puha vajjal krémmé turmixoltam (szintén a botmixerrel).
Megjegyzés
A levest és a fűszeres vajat is átnyomhatjuk szitán.
Most én is megtettem :) kíváncsi voltam mennyire rostos így tavasz kezdetén, a tavalyi zellergumó.
Szinte fölösleges volt. Egy mokkáskanálnyi rost akadt fenn a szitán.
Pont a minap készítettem zellerkrémlevest. Életem elsőjét. De így is ki fogom próbálni, az tuti!
VálaszTörlésTeljesen rám vagy hangolva, a múltkor az a körtésgyömbéres frissítő, mostmeg ez. :)
Folyton a fejemből főzöl! ;)
Kedves csipicsi <3
TörlésEgészségedre mindent!
Igyekszem hangolódni, nincsenek véletlenek :)