Akik nem mernek belefogni házi fagylalt készítésébe, azok is bátran próbálkozhatnak a parféval.
Ugyanis azonkívül, hogy kitalálod és összeállítod, sok dolgod már nincs vele.
Nem kell hozzá fagylaltgép és a közelében sem kell tartózkodni, hogy óránként átkeverd.
A fagylalt és parfé története párhuzamosan alakult az idők során, a kettő közötti különbséget a szervírozásban és az alapanyag választásban látom.
A fagylalt a hűtve keverés során "beledolgozott" légbuborékoktól lágy és krémes,
a parfét ezzel szembe az összeállítás után egyáltalán nem keverjük.
A parfét általában tortaként szeleteljük.
Kellemes krémes állagát nem a kevergetésnek, hanem az alapját képező gazdag tejszínkrémnek köszönheti.
(Fagylalt történelem a Wikipedián.)
A szedres parfém érdekességét az adja, hogy a szeder, a parfé alapját képező piskótát gazdagítja.
Szedres mascarponés parfé
Hozzávalók
alap
30 dkg szeder
10 dkg méz
1 dl víz
15 dkg babapiskóta
2 ek kókuszvaj (lehet vaj)
krém
25 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
op. méz vagy cukor
tetejére
gyümölcs
méz
- Először, begyűjtöttem a kertből a szedret :)
Megmostam és lecsorgattam róla a vizet egy szűrőben.
- Turmixgépben (botmixer is jó) összeturmixoltam a mézzel és kevés vízzel.
A babapiskótát összedaráltam (gép nélkül is összetörhetjük pl. a sodrófával),
hozzádaráltam a kókuszvajat.
A kapcsos tortasütőt kibéleltem folpack fóliával.
A morzsát beleöntöttem és hozzákevertem -1 dl kivételével- a gyümölcsvelőt.
(Ennyit vett fel, a maradékot külön kínáltam tálaláskor.)
Az ujjaimmal egyenletesen belenyomkodtam a formába.
Elkészítettem a "krémet":
a tejszínhabot felvertem 1/2 dl kivételével.
A 1/2 dl tejszínnel fellazítottam a mascarponét, majd a tejszínhabhoz forgattam.
Rásimítottam a szedres pikótára.
Mindenestől a fagyasztóba tettem 6 órára.
Tálalás előtt 20 perccel kivettem a fagyasztóból, lecsatoltam róla a formát.
Friss gyümölccsel díszítettem a tetejét, majd szeleteléskor mézet csorgattam rá.
Megjegyzés
Amennyiben magasabb parfét szeretnénk, akkor tegyük kisebb formába,
vagy duplázzuk meg a krém mennyiségét.
Tehetjük bármilyen más formába, a fólia segítségével könnyedén kiemelhetjük belőle.
Azért "6 órára" tettem a fagyasztóba, mert így terveztem tálalni,
a hűtési idő változhat a nagyságtól, magasságtól...
Nem tettem a krémbe cukrot sem, mézet sem, nekünk így volt tökéletes, de ezen (is) lehet változtatni.
Jaj,de gyönyörű és biztosan finom!!!!!
VálaszTörlésA szedret te is felkötözöd???? Egyik szomszédunk is és csodálatos a termés.
Szia Mamka <3
TörlésIgen, felkötözöm, mert úgyis felfelé igyekszik, hát segítem, hogy ott maradjon :)
Imádjuk majd! <3
VálaszTörlésCsipkerózsa <3
TörlésGyönyörű és biztos nagyon finom. Csoda dolgokat tudsz készíteni. :
VálaszTörlésErzsi
Drága Erzsi <3
TörlésKöszönöm.