2014. augusztus 5., kedd

Szedres mascarponés parfé



Akik nem mernek belefogni házi fagylalt készítésébe, azok is bátran próbálkozhatnak a parféval.
Ugyanis azonkívül, hogy kitalálod és összeállítod, sok dolgod már nincs vele.
Nem kell hozzá fagylaltgép és a közelében sem kell tartózkodni, hogy óránként átkeverd.


 


A fagylalt és parfé története párhuzamosan alakult az idők során, a kettő közötti különbséget a szervírozásban és az alapanyag választásban látom.
A fagylalt a hűtve keverés során "beledolgozott" légbuborékoktól lágy és krémes, 
a parfét ezzel szembe az összeállítás után egyáltalán nem keverjük.
A parfét általában tortaként szeleteljük.
Kellemes krémes állagát nem a kevergetésnek, hanem az alapját képező gazdag tejszínkrémnek köszönheti.
(Fagylalt történelem a Wikipedián.)


 


A szedres parfém érdekességét az adja, hogy a szeder, a parfé alapját képező piskótát gazdagítja.


Szedres mascarponés parfé

Hozzávalók

alap
30 dkg szeder
10 dkg méz
1 dl víz
15 dkg babapiskóta
2 ek kókuszvaj (lehet vaj)
krém
25 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
op. méz vagy cukor
tetejére
gyümölcs
méz

- Először, begyűjtöttem a kertből a szedret :)


 


Megmostam és lecsorgattam róla a vizet egy szűrőben.
- Turmixgépben (botmixer is jó) összeturmixoltam a mézzel és kevés vízzel.
A babapiskótát összedaráltam (gép nélkül is összetörhetjük pl. a sodrófával), 
hozzádaráltam a kókuszvajat.
A kapcsos tortasütőt kibéleltem folpack fóliával.
A morzsát beleöntöttem és hozzákevertem   -1 dl kivételével-   a gyümölcsvelőt. 
(Ennyit vett fel, a maradékot külön kínáltam tálaláskor.)
Az ujjaimmal egyenletesen belenyomkodtam a formába.




Elkészítettem a "krémet":
a tejszínhabot felvertem 1/2 dl kivételével.
A 1/2 dl tejszínnel fellazítottam a mascarponét, majd a tejszínhabhoz forgattam.
Rásimítottam a szedres pikótára.
Mindenestől a fagyasztóba tettem 6 órára.
Tálalás előtt 20 perccel kivettem a fagyasztóból, lecsatoltam róla a formát.




Friss gyümölccsel díszítettem a tetejét, majd szeleteléskor mézet csorgattam rá.




Megjegyzés
Amennyiben magasabb parfét szeretnénk, akkor tegyük kisebb formába, 
vagy duplázzuk meg a krém mennyiségét.
Tehetjük bármilyen más formába, a fólia segítségével könnyedén kiemelhetjük belőle.
Azért "6 órára" tettem a fagyasztóba, mert így terveztem tálalni, 
a hűtési idő változhat a nagyságtól, magasságtól...
Nem tettem a krémbe cukrot sem, mézet sem, nekünk így volt tökéletes, de ezen (is) lehet változtatni.




 



 

6 megjegyzés:

  1. Jaj,de gyönyörű és biztosan finom!!!!!
    A szedret te is felkötözöd???? Egyik szomszédunk is és csodálatos a termés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mamka <3
      Igen, felkötözöm, mert úgyis felfelé igyekszik, hát segítem, hogy ott maradjon :)

      Törlés
  2. Gyönyörű és biztos nagyon finom. Csoda dolgokat tudsz készíteni. :
    Erzsi

    VálaszTörlés