2014. augusztus 15., péntek

Csemegekukorica télire (üvegben) tartósítószer nélkül



Kedves Sándor barátom kérdezte kb. 1 héttel ezelőtt: hogyan kell eltenni kukoricát üvegben, télire?


 


Válaszoltam, a válaszomban két ötletet említettem.
Az egyik, hogy a nyers kukoricát leszemezzük, üvegbe pakoljuk, készítünk enyhén sós felöntőlevet,
 ráöntjük az üvegekbe pakolt morzsolt kukoricára, 
majd rátekerjük a kupakot és nedves dunsztban kidunsztoljuk.
A másik, hogy megfőzzük a kukoricát, lemorzsoljuk, üvegbe pakoljuk, ráöntjük a vizet, 
és nedves dunsztban újra melegítjük, kidunsztoljuk.
Mindezek után egy harmadik lehetőség szerint tettem el magamnak :)
A kukoricát megfőztem (éppen csak, bár mindig éppen csak), majd lemorzsoltam.
Visszaraktam a főzővízbe a lemorzsolt kukoricát és felforraltam. 
A forró kukoricát a tiszta üvegekbe töltögettem, felöntöttem a forró főzővízzel és
 légmentesen rácsavartam az üvegek tetejét.
Az immár forró teli üvegeket száraz dunsztba pakoltam, hogy ott hűljenek ki.




Csemegekukorica télire

Hozzávalók

zsenge kukorica
víz


Tehát, a zsenge kukoricákat megfőztem: a kukta aljára néhány, egészséges héjat tettem, 
erre raktam a héjától és "bajuszától" megfosztott kukoricacsöveket, tetejét is héjjal borítottam.
Aláöntöttem 1 liter vizet, rátettem a fedőt és felforraltam.
Elzártam a tüzet és megvártam, amíg le lehetett venni a kukta tetejét.
(Nem fontos kuktában főzni, a lényeg, hogy ne sokáig főzzük.
 A zsenge kukoricának elég forrástól számítva 10-15 perc.)
Kiszedtem a csöveket, hagytam langyosra hűlni, majd a leszemeztem.




Az első sor picit nehezebb, késhegyével pattogtattam ki, de a többi már nagyon könnyen megy.
A leszedegetett szemeket visszaraktam a főzővízbe (előtte a kukoricahéjat kiszedtem), 
majd újra felforraltam.
A már előre odakészített, tökéletesen tiszta üvegekbe szedtem a forró kukoricát, felöntöttem a forró főzővízzel és légmentesen rácsavartam az üvegek tetejét. 
Az előkészített száraz dunsztba pakoltam és ott hagytam 24 órán át.
 Felcímkézve, mehetett a kamrapolcra :)




A tartósítószer-mentes befőzés részleteiről itt írtam:
A kukorica, mint gyógynövényről itt írtam:








 

4 megjegyzés:

  1. Csudaszépek és kívánatosak:-))))

    VálaszTörlés
  2. Én elkészítettem, azonban egy hét elteltével felforrt. Pedig még tartósítószert is tettem bele. Mitévő legyek? Menthető még valamivel, vagy dobjam ki ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betti Csizmadia,
      sajnálom.
      Már biztosan eldőlt a sorsa.
      (Nekem ebből a befőzésből még van egy mini üveg, a minta, teljesen rendben van.)

      Törlés