2014. május 14., szerda

Spenótos tojáslepény (Frittata)


...hát nem is merem leírni mit össze poénkodnak velem a család Férfiai, 
ha idegenül nevezem az ilyen egyszerű ételeket, mint pl. a tojáslepény. 
Viszont van olyan ismerősöm, akinek meg kifejezett igénye van rá. 
Azaz a tojáslepényt nem szereti, de a frittatát igen. Nos akkor legyen mindenkinek jó :)




Ez a tojáslepény 8 tojásból készült és hozzá 30 dkg spenót került, meg egy új fokhagyma szára.
Így mondanom sem, kell, hogy hármunknak bőségesen elég volt ebédre, nem is  kívánt senki vacsorát.
A már idei, még zsenge fokhagyma szára nagyon finom, vétek lenne kidobni.
Fogyaszthatjuk nyersen, pont mint az újhagymát, vagy karikázhatjuk salátába, 
vagy kiváló fűszerezésre, pont mint a nagy testvére.




Spenótos tojáslepény

Hozzávalók
30 dkg zsenge spenót
1 db újfokhagyma szára
frissen őrölt bors
8 db tojás
1 cs mozzarella
kevés olaj

tálaláshoz
pirított húsos szalonna
(házi csípős) rukkola


 - A spenótot megmostam és leszárítottam róla a vizet.
A fokhagyma szárát felkarikáztam.
Egyenként felütöttem a tiszta tojásokat, sóztam, majd villával lazán felvertem. Félretettem.
A mozzarellát felszeleteltem.
Megpirítottam a nagyon apróra vágott szalonnát.
(Amennyiben mindenki eszik húst, azaz szalonnát, akkor az olaj helyett a szalonna zsírján is folytathatjuk.)
- Egy nagyobb (24 cm) serpenyőben öntöttem az olajat és beleszórtam a fokhagymát.
Elkezdtem pirítani, amikor már érződött az "illata", hozzáadagoltam a spenótot.
Fakanállal addig forgattam, amíg a spenót összeesett, meglankadt.




A felkevert tojásokat ráöntöttem, majd a tetejére rakosgattam a sajtot.
Közepesen élénk tűzre tettem, lefedtem fedővel és remegősre sütöttem (kb. 4 perc).
Leemeltem a fedőt, majd a serpenyőben egy fakanállal (szögletes végű) 6 részre vágtam.
Enyhén megdöntögettem a serpenyőt, hogy a még híg tojás a megsült részek alá folyhasson.
Újabb 1-2 perc alatt készre sütöttem.


14 megjegyzés:

  1. most nyílt a közelünkben egy új bolt, ahol nyitási akcióként 17 Ft a tanyasi tojás, van itthon spenót, és bár friss zöld fokhagymaszár nincs, de medvehagyma a mélyhűtőböl előjön erre helyettesnek, megcsinálom a kis tatát

    köszönöm:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin <3
      hú a medvehagymával is remek lehet :)
      17 ft. egy álom :)
      Egészségedre!

      Törlés
  2. <3 Lehet itt valami különleges kapcsolat a Mági-birodalom és a mi kis zselici-tanyánk között. Délelőtt szedtem egy nagy kosár spenótot, nagy része már előkészítve várja a fagyasztást, de egy nagyobb adagot félretettem "valamire". Most már tudom miért... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barátom <3
      a kapcsolat megvan :) no és mindketten a szezonális dolgokat részesítjük előnybe :)

      Törlés
  3. Ez -is-nagyon tetszik!!!!!! Spenót helyett én mángoldot teszek majd bele. Már "csak" jófajta tojást kell beszereznem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka <3
      de jó ötlet mángolddal :) remélem megvan a jófajta tojás.

      Törlés
  4. Hát én is épp tegnap szüreteltem le a spenótot, holnap nálam is ilyen készül :) :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Mi a zsenge fokhagyma szárat megpároljuk, sóval, borssal, ecettel, olívaolajjal salátaként fogyasztjuk. Zizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zizi <3
      köszönöm a remek ötletet, nagyon finom lehet.

      Törlés
  6. Tegnap láttam ezt a bejegyzést, és annyira jól néz ki, hogy ma reggel el is készítettem reggelire (igaz trappistával és szalonna nélkül)....így leglalább ragyogóan kezdődött ez a szürke "novembermájusi" nap :) Köszönöm a tippet, isteni finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilu <3
      Isteni finom lett, mert isteni finoman készítetted el. Egészségedre/egészségetekre!
      Köszönöm, hogy írtál :)
      Minden jót!

      Törlés
  7. Így még nem készítettem spenótot. Finom lett, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Zs.O. 🌺
    Örülök, hogy ízlett!
    Mági

    VálaszTörlés