Follow by Email

2011. november 10., csütörtök

Csipkebogyó, Som




Csipkebogyó, Hecsedli.
Rengeteg információt ismerünk, találunk róla, én most nem erről szeretnék írni.
Minden évben szedünk, gyűjtünk, előfordul, hogy ezzel a céllal szervezünk családi túrát
pl. a Börzsönybe.
Persze csak annyit szedünk amennyire a családnak szüksége van 1-2 kg,
hisz nem a mennyiség a lényeg (hanem a minőség).
A legtöbb C-vitamint akkor tartalmazza amikor még kemény, 
még nem csípte meg a fagy, igaz ilyenkor még nem édes és krémes.
Az íze így is mennyei.

Hogyan használom?
- Mindig szárítok meg teának és kerül a téli teakeverékbe. 
Tudjuk, hogy a vitaminok megőrzése végett a teát áztatással készítjük.
- Készítek belőle ecetet, egyszerűen a megszurkált bogyót beáztatom alma vagy fehér borecetbe.
(A bejegyzés óta készült csipkebogyóból erjesztett ecet.)
Minél tovább érlelődnek együtt, annál aromásabb lesz az ecetünk.
Leszűrés után sötét üvegben tárolom.
- Lehet alkoholban áztatni, alkoholos kivonatot készíteni, sőt készülhet belőle ünnepi likőr.

<3

A vadon termett kincseinknek magas éteri energiájuk van, a természet ritmusa szerint termettek, 
érdemes testünk védelmi rendszerét, egészségünk támogatni velük.
 Az a vitamin, ásványianyag ami így jut be a szervezetünkben másképpen hasznosul.
Úgy gondolom a természet termelte gyógynövényeknek,
gyümölcsöknek a varázsa az Ősrezgésben rejlik, 
a Teljesség információt tartom hangsúlyosnak.
A félreértés végett jelzem, az is jó, hogy ha a herbáriában veszünk gyógynövényeket,
csak az más minőség. Olyan mint a multiban vásárolt paradicsom és a kertben szeretetünkkel nevelgetett közti különbség. 
Mind a kettőt paradicsomnak nevezzük, mindkettőnek van hatása, vitamin tartalma,
akár még íze is, de aki már nevelgetett saját paradicsomot, az érzi és tudja miről beszélek. 
Egyszerűen fogjuk a tenyerünkbe mindkettőt és hangolódjunk rá a rezgésre.
Akkor még nem is írtam a családunkkal együtt töltött időről, a mozgásról, 
a jó levegőről és a tüskék okozta sebekről.





Som
A túra során találtunk egy maréknyit amit azonnal el is csipegettünk. 
Kevésbé közismert és meg kell jegyezni ritkábban is bukkan fel utunk során, 
a hosszúkás piros terméssel borított cserje.
Vele kapcsolatban egy kincset szeretnék megosztani, amit egyik piaci utam során leltem.
Hideg eljárással készített som lekvár. A kedves néni még őrzi a régi tudást.
A Somot kimagozzák, ledarálják, összekeverik cukorral ( mennyiség ízlés függő ) és addig kevergetik szabad levegőn amíg besűrűsödik. Ez akár sok idő lehet (több nap, akár hét!) viszont más feladat nincs vele, szépen üvegbe rakják, a teteje bebőrösödik és mehet a kamrapolcra.
 Tehát nem főzik, nem pasztörizálják, nincs benne tartósítószer és mégsem romlik el! 
Az állaga olyan mint a Birs lekvárnak, szemcsés, sűrű. 




Megjegyzés 2014.

- Az eltelt időben elkészült a saját erjesztet ecet csipkebogyóból.
Pont ugyanúgy érdemes kísérletezni, mint ha almaecetet készítenénk.
- Készült mézes finomság és lekvár csipkebogyóból.
Javaslom a tartalomjegyzéket böngészni a leírások után.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/tartalomjegyzek-20140707_9.html



4 megjegyzés:

  1. képzeld van saját kis sombokrunk. igaz nem tudatosan, csak hoztuk két éve és most lám van rajta egy maréknyi,



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretnék sombokrot...sajnos egyenlőre nem tudok ültetni.
      Remek dolog lehet, és már megtudjátok kóstolni a sajátot :)

      Törlés
  2. Én kb. 7? 8? éve ültettem el egy húsos som bokrot, kb. 3 éve volt először rajta kb. 15 szem, aztán tavaly kb. 20 szem, az idén meg lett rajta 3 kiló :-) úgyhogy kipróbálom a fenn írt lekvárt szerintem, de nem cukorral, hanem mézzel, illetve egy adagot így, egyet meg úgy... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter <3
      csodás dolog saját fa :) saját termés.
      Sajnos még nem jutottam olyan mennyiséghez, hogy saját kísérleteket tudtam volna tenni.
      Viszont tettem el mézben csipkebogyó"krémet" és még ma is van belőle a hűtőben. Kutyabaja.
      Nagyon finom, szerintem somból is lehet, arra figyelnék hogyha hideg eljárással szeretném, akkor ne hígítsam túl a mézet.
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/01/csipkebogyokremes-mez.html
      Péter sok sikert, majd benézek a Szer-ETET-konyhádba :)

      Törlés