Abban a szerencsés helyzetben van részem, hogy tudok kecske és tehéntejet
vásárolni.
Ezért rendszeresen készítek különféle tejtermékeket. Pl. túrót,
paneer sajtot és krémsajtot.
Most elérkezett az idei, utolsó sajt készítés ideje (pár hónapig nem fejik a
kecskéket).
1,5 l kecsketejet homogénné keverek 400 g.
Joghurttal (Spar saját termék),
picit megmelegítem - éppen langyos legyen.
Szoba hőmérsékleten hagyom megaludni
kb. 24 órát, vesz igénybe.
Ekkor újra melegítek rajta egyet, összekeverem.
Egy
szűrőt kibélelek ritka szövésű konyharuhával és belemeregetem a sűrű
egyveleget.
Hagyom kicsöpögni a savót, ez is kb. 24 órát vesz igénybe.
Egy darab folpackot kifeszítek a pultra és alaposan megszórom fűszerekkel,
most só, bors és chili pehely keverékével.
A sajtot kétfelé osztom, és külön-külön hengert formázok belőle, majd
meghempergetem a fűszerekben.
A fóliába csavarom és hidegre teszem.
Kenyérre kenve (főleg pirítósra) szeretjük, de a sült zöldségeket is
megkoronázza néhány dekája.
Ugyan ezzel a módszerrel készítem akkor is, amikor kis golyókat formázok
belőlük és
fűszeres olajban tovább érlelem.
Csatos üvegben 2 hétig is eláll és
a mélyhűtő hidege sem ront az élvezetén.
Nagyon jól néz ki! Vajon tehéntejből is lehet készíteni ilyet? A környékünkön csak azt kapni és mindenképp kiszeretném próbálni. :)
VálaszTörlésJudit, igen tehéntejből is megtudod csinálni, ugyanígy.
TörlésVan a blogon többféle sajt, mind finom tehéntejből is.
Ha van kérdésed, levelet is tudsz írni :)
Szép délutánt.