Minden évben készítek a magam nevelt termésekből.
Chilipehely, a durvára darált csípős paprika.
Így is nevezhetném ezt a finomságot.
A többféle paprikát megszárítom, kimagozom és durvára őrlöm.
A segédeszköz kávédaráló, (késes) aprítógép vagy a hagyomásnyos mozsár.
Sötét üvegbe zárva tárolom, hideg helyen. Igaz szinte minden nap "megszellőztetem" amikor csippentek belőle, hogy ételeinkre hintve élvezzük melegítő jótékony hatását.
A keleti gyógyászatban, a csípős növényeket a vér és energia keringésének serkentésére,
az emésztés, anyagcsere fokozására, izzasztásra alkalmazzák.
Mind e mellett tudjuk, hogy Kapszaicint tartalmaz, antioxidáns hatással bír, segíti a méreganyagok kiválasztódását.
A szívbetegségek, rákbetegségek megelőzésében is kimutatták jótékony hatását ( Pittsburgi egyetem ).
Fájdalomcsillapító ( pl. fejfájás, reuma ) baktérium és vírusölő, magas a vitamintartalma.
Egy újabb bejegyzésben, bővebben írtam a Paprika jótékony hatásairól:
..még többet a chiliről:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése