2017. június 12., hétfő

Epervaj birsalmával sűrítve tartósítószer nélkül






A címet olvasva rögtön felmerül három kérdés.






1)
Hogyan lehetséges a tavaszi epret az őszi birsalmával házasítani?
Nos úgy, hogy a birsalma volt előbb 😃
Amikor termett tavaly, natúr, minden nélkül, csak összeturmixolva főztem be.
Most pedig elővettem a kamrapolcról.

2)
Miért adtam a birsalmavelőt az eperhez?
Hogy besűrítse. Nem akartam sokáig főzni, nem akartam bolti sűrítőt használni.

3)
Miért vaj?
Nem, nincs semmi köze az igazi tejszínből készült vajhoz.
Egyszerűen így hívják textúrájában a vajra emlékeztető nagyon krémes,
többször turmixolt, és/vagy szitán áttört lekvárt 
(készíthetünk még más gyümölcsből, zöldségből sőt olajos magokból).





Epervaj

Hozzávalók
eper
20 % birsalma-velő
15 % cukor
vaníliarúd


Így csináltam

- Az epret befőzéshez előkészítettem: többször megmostam, kicsumáztam, fazékba raktam.
- Felforraltam.
- Beleraktam a vaníliarúd kikapart magjait.
- Hozzáadtam a cukrot.
- Hozzáadtam a birsvelőt.
- Összeturmixoltam.
- Összeforraltam.
- Újra turmixoltam. Sokáig, krémesre.
- A befőzés szabályai szerint előkészített  üvegekbe kanalaztam
és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A befőzés előkészítéséről és a száraz dunsztról itt írtam:



sűrű, krémes

Röviden
A birsvelőt, a vaníliamagokkal és 15 % cukorral felforralt eperhez adtam.
Botmixerrel többször, egészen krémesre turmixoltam.






Eperlekvárok, dzsemek a blogon, összefoglaló:





Gyermek Barátnőmtől ♡ kaptam a csokrot 💮















2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges! És milyen finomságos lehet! :) A virágok pedig nagyon bájos csokrot alkotnak. Biztosan ilyen az adományozó kis barátnőd is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. marisz57,
      kedves vagy és a kis barátnőm is nagyon szép lelkű.
      Finom nagyon -az eper mindig finom- a birs szinte nem érződik, megbújik a háttérben.
      Köszönöm, hogy itt jártál!

      Törlés