A címet olvasva rögtön felmerül három kérdés.
1)
Hogyan lehetséges a tavaszi epret az őszi birsalmával házasítani?
Nos úgy, hogy a birsalma volt előbb 😃
Amikor termett tavaly, natúr, minden nélkül, csak összeturmixolva főztem be.
Most pedig elővettem a kamrapolcról.
2)
Miért adtam a birsalmavelőt az eperhez?
Hogy besűrítse. Nem akartam sokáig főzni, nem akartam bolti sűrítőt használni.
3)
Miért vaj?
Nem, nincs semmi köze az igazi tejszínből készült vajhoz.
Egyszerűen így hívják textúrájában a vajra emlékeztető nagyon krémes,
többször turmixolt, és/vagy szitán áttört lekvárt
(készíthetünk még más gyümölcsből, zöldségből sőt olajos magokból).
Epervaj
Hozzávalók
eper
20 % birsalma-velő
15 % cukor
vaníliarúd
Így csináltam
- Az epret befőzéshez előkészítettem: többször megmostam, kicsumáztam, fazékba raktam.
- Felforraltam.
- Beleraktam a vaníliarúd kikapart magjait.
- Hozzáadtam a cukrot.
- Hozzáadtam a birsvelőt.
- Összeturmixoltam.
- Összeforraltam.
- Újra turmixoltam. Sokáig, krémesre.
- A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe kanalaztam
és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A befőzés előkészítéséről és a száraz dunsztról itt írtam:
sűrű, krémes |
Röviden
A birsvelőt, a vaníliamagokkal és 15 % cukorral felforralt eperhez adtam.
Botmixerrel többször, egészen krémesre turmixoltam.
Eperlekvárok, dzsemek a blogon, összefoglaló:
Gyermek Barátnőmtől ♡ kaptam a csokrot 💮
Gyönyörűséges! És milyen finomságos lehet! :) A virágok pedig nagyon bájos csokrot alkotnak. Biztosan ilyen az adományozó kis barátnőd is. :)
VálaszTörlésmarisz57,
Törléskedves vagy és a kis barátnőm is nagyon szép lelkű.
Finom nagyon -az eper mindig finom- a birs szinte nem érződik, megbújik a háttérben.
Köszönöm, hogy itt jártál!