2017. június 21., szerda

Cseresznyés rebarbarás reszelt tésztás pite





Az idén sokkal többféleképpen próbáltam ki a rebarbarát, mint valaha.
A szokásos kompót, szósz, leves, magában sütemény mellett,
készítettem pácolva savanyúságnak, fermentáltam, készült belőle probiotikusital
és a megszokottól eltérő gyümölcsökkel is összehoztam.





Például, most a cseresznyével párosítottam.
Egy pillanatig sem bántam meg.







Az omlós tésztát nyújtás helyett, lereszeltem.
Alulra kicsit többet, felülre kicsit kevesebbet.
A tetején nem kell, hogy teljesen befedje a zamatos, szaftos tölteléket,
 úgy jó ha itt-ott látni engedjük az utóbbit.
Hm. nagyon finom!





Cseresznyés rebarbarás pite


Hozzávalók

tészta
300 g liszt
200 g vaj
1 db tojás
pici só
1 ek cukor
2 ek hideg (jeges) víz 

töltelék
40 dkg kimagozott cseresznye
30 dkg tisztított rebarbaraszár
20 g étkezési keményítő
csipet só
10 dkg demerara nádcukor (más édesítő)


1) - A lisztet elkevertem a sóval és a cukorral, majd az ujjaimmal összenyomkodtam/morzsoltam
a hideg felkockázott vajjal (gyors mozdulatokkal, ne olvadjon meg a vaj).
- A tojást elkevertem a vízzel, hozzáadtam az előbbihez, majd a összedolgoztam a tésztát.
(Nem kell tökéletesen eldolgozni, éppen csak összeálljon a tészta.)
- Folpack fóliába csomagoltam és a fagyasztóba tettem arra az időre még elkészítem a tölteléket.
(Ha hosszabb időt venne igénybe az előkészítés, akkor elég csak a hűtőbe tenni.)

2) - A cseresznyét megmostam, kimagoztam, félretettem.
- A rebarbarát megmostam, megtöröltem, a két végét levágtam és 2,5 - 3 cm darabokra metéltem.
(A rebarbara zsenge volt, nem volt mit letisztítani róla, de ha szükséges, húzzuk le a héját.)
- Összekevertem a cseresznyével, megszórtam a cukorral és a keményítővel, félretettem.

3) - Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra.
- A (3 cm magas 27 cm) pitetálba reszeltem a tészta közel 2/3-át. 
- Elosztottam rajta a gyümölcsös keveréket.
- Ráreszeltem a maradék tésztát.
- A felforrósodott sütőbe 35 - 40 perc alatt sült meg (vagy süssük  amíg aranyszínű lesz a teteje).


Képekkel 









Megjegyzés
- A tésztát a normál reszelő nagyobb reszelőjével reszeltem :)
- A sütőtálam elég alacsony, ezért kívülről körbetekertem egy sütőpapírral, 
így akadályozva meg, hogy a fortyogó gyümölcs kifolyjon a sütőbe.



Ehető százszorszéppel és nyers cseresznyével díszítettem.




A kertben ♡


Estike / Matthiola bicornis
Az este nyíló virág illata a gyermekkoromat idézi...
szinte mindig vetek :)
(Nem ehető.)





💐



Koriander / Coriandrum sativum) virágja
Nagyon szeretjük a koriandert, frissen a zöldjét, mindig a magját.
Hamar felvirágzik, de káprázatos virágja kárpótol,
hogy rövid ideig aratható a levele.
A virágzás után pedig beérik a mag, amit zölden is imádok :)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése