Ez egy hagyományos máltai recept, amely nemzedékről nemzedékre öröklődött.
S mert ahány ház, annyi szokás, ennek is többféle variációja ismert.
Készül olívaolajjal, illetve vajjal.
Arányaiban kevesebb v. több liszttel, kevesebb, illetve több tojással.
Formázzák karikára, illetve fekvő nyolcas alakúra.
(Ekkor nevezik ottijiet, utalás a formájára -olasz otto/nyolc-.)
A fűszerezésében is találunk eltéréseket, van ahol köménymag, van ahol ánizs.
Amiben minden recept megegyezik: nem túl édes, nagyon fűszeres,
mindig megtalálható benne a narancshéj (citrom, illetve mandarin) és a szegfűszeg.
Mindig bőségesen megszórják szezámmaggal.
A Fiam készítette iskolai projekt keretében.
Ezt a receptet vette alapul: szezám kekszek, a máltai falat blogról (A maltese mouthful)
Nem túl édes, inkább csak édeskés.
Máltai szezámmagos keksz
Hozzávalók
550 g liszt
50 g szezámmag
1 tk sütőpor (DmBio)
1 tk szódabikarbóna
200 g vaj
2 db tojás
2 db tojás
100 g cukor
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk köménymag (nem tévedés)
2 db bio narancs héja és leve
+
tetejére
50 - 100 g szezámmag
Menete
1) - A lisztet tálba szitálta, összekeverte a szódabikarbónával és a sütőporral.
- Hozzáadta a hideg, felkockázott vajat és a kezei között összemorzsolta a liszttel.
2) - Külön tálban összekeverte a cukrot, a fűszereket, a tojásokat, belereszelte
a megmosott és szárazra törölt narancsok héját, majd hozzáadta a kifacsart levüket is.
3) - A száraz morzsa közepébe öntötte a fűszeres édes tojást, majd fakanállal összeállította a tésztát.
- Bekapcsolta a sütőt 180 fokra, 2 db tepsire sütőpapírt borított.
4) - A tésztából nedves kézzel lecsípet egy darabot "golflabda méretűt",
ujjnyi vastag hengerré sodorta, majd kört formált és összecsípte a végeket.
- A tányérba öntött szezámmagban megforgatta, úgy, hogy mindenhol befedte a szezámmag.
- Tepsire rakta és a felforrósodott sütőben aranybarnára sütötte (15 - 20 perc).
- A tepsin hagyta kihűlni.
Megjegyzés
- Az egészet beleforgatta szezámmagba, de nem kente le semmivel, így sülés után hullott le belőle.
Ha azt szeretnénk, hogy az összes rajta maradjon kenjük le tojással.
- Üvegben, légmentesen zárva ajánlott tárolni.
Kávé, tea, reggeli turmix/ital mellé ajánlott.
Bizonyára nagyon finom, de a hozzávalók leírásából hiányzik a tojás, a recept leírásánál viszont szerepel.....de az nem,hogy hány....
VálaszTörlésKedves Margit Rajda,
Törlésköszönöm szépen az észrevételt!
2 db tojás, pótolom!
Üdvözlettel,
Mági