2017. február 24., péntek

Élesztőpástétom (vegán)





Fűszeres, zabpelyhes, élesztővel készült pástétom.
Egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető,
a fűszerezése variálható (bár, mi így szeretjük).




1991 januárjától vagyok vegetáriánus.
Abban az időben nem divatból döntöttünk ezen életforma mellett.
Igazából nagyon kevés emberrel lehetett beszélgetni ebben a témában,
nem volt még internet :) és ilyen témájú szakácskönyveket sem lehetett kapni
(volt azért pár könyv ami irányt mutatott*).
Akik egymásra találtunk, minden "tudást" információt, próbálkozásainkat,
kísérleteinket megosztottuk egymással.
Abból az időből származik ez a recept :)
Fogadjátok örömmel.




Élesztőpástétom

Hozzávalók
1 nagy fej hagyma (lehet vörös, lila, zöld, saláta, stb.)
3-4 dundi gerezd fokhagyma
1-2 tk majoránna
2 tk őrölt fűszerpaprika
100 g apró v. tört zabpehely (dm/Alnatura)
50 g friss élesztő (Budafoki)
500 g víz
frissen őrölt bors
petrezselyem (friss v. fagyasztott v. szárított esetleg pistou)
olaj 6-7 ek
paradicsomkrém 1 ek


- A hagymákat megtisztítottam és apróra vágtam. Az élesztőt elkevertem a vízben.
- Az olajon megdinszteltem a hagymákat, közben hozzáadtam a sózott darált paprikát, 
a majoránnát, végül az őrölt fűszerpaprikát.
- Lekapcsoltam a tüzet, elkevertem a zabpehellyel, 
majd ráöntöttem az élesztős vizet.
- Újra alágyújtottam és kevergetve addig forraltam, amíg besűrűsödött.
- Végül tekertem rá borsot és gazdagon (nyáron még gazdagabban) 
megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel.



Képekkel







Megjegyzés
- A majoránna erős aromás fűszer, tegyünk előbb 1 teáskanálnyit, ha kevés, duplázzuk meg.
- A olaj lehet hidegen sajtolt, ajánlott semleges ízű, pl. szőlőmagolaj, repceolaj, esetleg olíva.
- Nálam mondjuk mindig van sózott darált paprika, de ha nincs, anélkül is finom lesz.
- Amikor szezonja van a paradicsomnak, akkor tehetünk bele 1 szemet apróra vágva, 
ilyenkor télen pedig 1 ek paradicsomkrémet.
- Nagyon finom csípősen, ha nem mindenki szereti, akkor csak a felébe keverek chilipelyhet.
A chilipehely helyett tehetünk őrölt csípős fűszerpaprikát.









*Elérhető volt:
- indiai, buddhista kultúrából származó kézről-kézre adott receptek
- Dr. Oláh Andor-Kállai Klára-Vadnai Zsolt, Reform konyha c. könyve
- Ferencsik István életmód füzetei






A képeken: teljes kiőrlésű rozslisztből nevelt vadkovásszal készült
teljes kiőrlésű rozskenyér.





6 megjegyzés:

  1. Kedves Àgi! Miért kell bele az élesztő? Anélkül is meg lehet csinàlni? Még nagyon kezdő vagyok a főzés tudomànyàban.. Köszönöm! Üdv, Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika :)
      Az élesztőtől különleges íze van.
      Az élesztő remek B-vitamin, ásványianyag forrás, megtalálható benne, a B-1, B-2, B-6, B-9 (folsav), K, Na, Mg, Ca, Fe, P.
      Jót tesz belsőleg, külsőleg, jótékonyan hat az idegrendszerre, hajra, bőrre, körömre. Kár lenne kihagyni, hacsak nincs tiltólistán. A pástétom nem élesztő ízű, illetve szagú.
      Élesztő nélkül, nem lehet élesztőpástétomot készíteni :) de pástétom lehet nélküle is.
      Készíts próbaadagot pl. az hozzávalók 1/4-ből. Hagyd ki az élesztőt. Esetleg reszelj hozzá sárgarépát, a hagymákkal pirítsd meg azt is, végül keverd az egészet krémesre. Friss kenyérrel, pirítóssal nagyon finom lesz.
      Sok sikert!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
    2. Erika, lásd még Kavicsnak írt válaszom.
      :)

      Törlés
  2. Szia Ági! Pontosan ezt szeretném én is kérdezni, mint Erika. "Idegenkedem" az élesztőtől, kerülöm az élesztős kenyeret is ha lehet. Kell bele az élesztő? Köszi, Kavics

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kavics :)
      Az élesztőpástétomba kell élesztő :) de készíts élesztő nélkül pástétomot.
      Nem csak sárgarépával érdemes kipróbálni, hanem más gyökérrel is, zeller, cékla, paszternák, stb.
      A zabpehely helyett pedig érdemes kísérletezni kölessel, hajdinával, lencsével. Remek pástétomok, krémek születhetnek.
      Botmixerrel teljesen krémmé is lehet turmixolni és úgy kenni a kenyérre (jó kovászos kenyérre :).
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés