Tésztát frissen készíteni nagyon jó dolog, kreatív és egyszerű.
A klasszikus receptet alapul véve, kell hozzá 10 dkg liszt és egy tojás.
Persze lehet a lisztet variálni és tojás sem biztos hogy kell bele.
Sokféle lisztből lehet készíteni, akár keverhetjük és
ha durumlisztet használunk hozzá, a tojás elmaradhat.
Az alapreceptet gazdagíthatjuk sajttal, túróval, darákkal, vagy magokkal,
szárított vagy friss fűszerekkel.
(A nyáron készítettünk a Fiammal bazsalikomos, zsályás, rozmaringos tésztákat, még van belőle :)
Paradicsomlevest 2-3 heti rendszerességgel főzök.
A fűszereket és a tésztát változtatom.
Szeretjük csigatésztával, csipetkével, reszelt tésztával, itt kölesgaluskával,
és itt pedig sajtos gombóccal készítettem.
Most a rozmaringos paradicsomleveshez, parmezános reszelt tésztát álmodtam.
Parmezános reszelt tészta
Hozzávalók
10 dkg finom tönkölybúzaliszt
2 dkg reszelt parmezán
1 db tojás
+ víz illetve liszt*
1) Kimértem a lisztet a gyúrótáblára és a közepébe mélyedést nyomtam.
A mélyedésbe öntöttem az előkészített tojást.
Villával picit összekevertem.
Hozzáadtam a lereszelt parmezánt.
Összegyúrtam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam és hagytam érni/pihenni még elkészítettem a levest.
*Amennyiben lágynak találjunk adjunk hozzá még lisztet,
ha netán nem állna össze akkor 1-2 teáskanál vizet.
Törekedjünk keményre gyúrni, hogy könnyebb legyen lereszelni.
Gyúrjuk erőteljesen, amíg sima, rugalmas, selymes lesz a tésztánk.
2) Nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
A forró levesbe kevertem,
amint a leves tetejére úsztak lezártam a tüzet és fedővel a fazekat is.
Képekkel
Más kézzel készült tészták a tartalomjegyzékben:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése