Follow by Email

2015. december 19., szombat

Reszelt narancshéj későbbre



Vágytam rá. Az illata hozzátartozik a gyermekkorom karácsonyaihoz.
Akkor régen vidéken,  még csak szerencsével vagy "protekcióval" lehetett hozzájutni narancshoz.
Az ünnepek közeledtével 1x1x érkezett a "sarkiboltba".
Aki éppen arra járt és jutott neki, boldogan vitte haza.
Így tett az Édesanyám is. Az a néhány szem illatossá tette az ünnepet.




Igaz ma már narancsot mindig lehet kapni, de mi nem veszünk.
Nem veszünk, mert van más. Általában.
Viszont a karácsony az más...
Karácsonykor kell.
Pár évvel ezelőtt történt valami - kellemetlen élmény, így azóta a 
héj vegyszeres kezelése visszatartott a vásárlástól.
Az itt-ott bioboltokban felbukkanó bionarancs pedig az ára miatt tartott vissza.
Süteményekbe szárított narancshéjat és belsőleg is használható illóolajat tettem,
de az nem volt az igazi. 




 A minap, meglepetés várt a boltban.
Ott mosolygott rám   -elérhető áron-  a kezeletlen héjú narancs.
Vettem.
Az utolsó "morzsáig" elfogyasztottuk.
Készítettem narancslekvárt és kandíroztam a héj nagyobb részét.
2-3 szem héját pedig lereszeltem és cukorral kevertem össze.
Légmentesen zárható üvegbe tettem és mindenestől betettem a fagyasztóba.
A közeljövőben nem használom fel, a későbbiekre pedig így tartottam jónak.




 A kezeletlen héjú citromot és narancsot, az aldiban találtam.
A narancslekvárról és kandírozott narancshéjról a következő napokban írok.







2 megjegyzés:

  1. Nekem is a karácsonyhoz kötelezően tartozó illat.
    A Lidl-ben is szokott lenni, én már vettem ott is kezeletlent, pont ugyanígy teszem el én is későbbre is, mert kell, hogy legyen.

    Ágikám nagyon boldog ünnepeket kívánok Nektek sok szeretettel és öleléssel :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó,
      köszönjük az információt.

      Nektek is boldog ünnepeket, szeretetteljes együttlétet!
      Ölelés,
      Ági

      Törlés