Karácsonykor elmaradhatatlan a diós kifli, ami Édesanyám "receptje".
A diós kifli mellé viszont kerül valami új, olyan linzer amit még nem sütöttem.
Kevéske változtatással nem nehéz újat kitalálni,
most egy evőkanál mák, valamennyi marcipán és kész is.
Kb. a felét töltöttem narancslekvárral, kettőt összeragasztottam,
a többit "csupaszon" hagytam.
Marcipános mákos linzer
Hozzávalók
200 g liszt
1 ek egész mák
100 g marcipán (54 % mandula)
só
1 tk házi vaníliáscukor
50 g cukor
125 g vaj (hideg)
1 db tojás
+
töltelék
- A hideg hozzávalókból összeállítottam a tésztát.
Aprítógépben a lisztet összedaráltam a marcipánnal,
hozzáadtam a cukrot, vaníliáscukrot, sót, majd morzsásra daráltam a vajjal.
Tálba öntöttem, hozzákevertem az egész mákot, majd a tojást és ujjaimmal összenyomkodtam.
Fóliába csomagoltam és beraktam a hűtőbe (min. 30 perc, de maradhat akár 1 napot is).
- A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam (2-3 mm) és
szív alakú (illetve fenyőfa) kiszúróval kiszaggattam.
- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam és
előmelegített 170 fokos (légkeverés) sütőben világosra sütöttem.
- Egyet-egyet narancslekvárral ragasztottam össze.
Süteményes dobozban várta az ünnepet.
Meggyes-mákos és kandírozott narancshéjas-diós bejgli (kókuszvajjal készítettem),
mákos-marcipános linzer,
mézes puszedli fűszeres cukormázzal, és
BUÉK
VálaszTörlésKöstönöm.
TörlésKedves Katalin, Neked is BUÉK.