Follow by Email

2015. december 18., péntek

Diós mézes puha zabtallér




...és narancsos, nagyon narancsos.
A Fiam készítette az osztálya karácsonyi ünnepségére.
A receptet Ő és én, együtt alkottuk meg.


 


A kétféle zabpelyhet finomra őrölt dióval kombináltuk.
Kókuszvajjal készítettük, de a kókuszvajat ugyanannyi tisztított vajra 
vagy teavajra cserélhetjük.
Kevés cukorral és mézzel édesítettük.
Frissen reszelt és előzőleg kandírozott narancshéjjal fűszereztük.
 Feltehetően a méznek köszönhetően, ez nem ropogós, hanem puha, omlós tallér. 


 


Diós mézes zabtallér

Hozzávalók
 45-50 db

200 g aprószemű zabpehely
100 g nagyszemű zabpehely 
150 g finomra őrölt dió
150 g kókuszvaj
50 g cukor (nád)
50 g méz
1 db (bio)narancs frissen reszelt héja
2 ek házi kandírozott (bio)narancs
1 mk só
1 tk szódabikarbóna
2 db tojás

Aprítógéppel az aprószemű zabpelyhet morzsásra darálta a kókuszvajjal.
Tálba öntötte, hozzáadta a többi hozzávalót és kézzel összeállította/összegyúrta a tésztát.
A sütőt előmelegítette/bekapcsolta (165 fok légkeverés). 
Sütőpapírral borított két tepsit.
A sütemény masszából falatnyi gombócokat készített, majd ellapította és a tepsire ültette.
Az előmelegített sütőben 9-10 perc alatt őzbarnára sütötte.

 Dobozba vagy üvegbe zárva karácsonyra is ideális finomság.
Celofánzacskóba csomagolva pedig, kedves, finom ajándék.




Megjegyzés
Tudvalévő, hogy a citrusok héját mindenféle vegyszerrel kezelik, 
amit jobb ha nem viszünk be a szervezetünkbe.
Így igazán örvendetes, hogy pont az ünnepek előtt sikerült 
az aldiban bionarancsot vásárolni. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése