2015. december 20., vasárnap

Kandírozott narancshéj süteménybe




Pont ahogy édesanyám csinálta.




Annyi különbséggel,
hogy Ő a narancshéjat kiáztatta hideg vízben.
Ezt én nem tettem.
Tudtommal azért szokták áztatni, hogy a keserűsége kiázzon. 
Nos, én szeretem a keserű ízt is, így ezt nem tartottam fontosnak.
Mellesleg nem éreztem keserűnek!
 (Aki jobbnak látja áztatni, az tegye:
2-3 napig hideg vízben, amit naponta 2x kicserél frissre.) 




Kezeletlen, azaz bionarancsból készítettem.
Alapos mosás után a narancsot megtöröltem, a sárga, illatos, 
illóolajokban bővelkedő héját vékonyan lehántottam.
Apró kockákra (kb. 3mm x 3 mm) aprítottam.
Megmértem és a súlyával megegyező mennyiségű cukrot szórtam rá.
Az egészet felöntöttem annyi vízzel ami ellepte.
Felforraltam és alacsony hőmérsékleten pezsegtettem kb. 30 percet.
Másnap a forralást és 30 perc főzést megismételtem.
Forrón, üvegekbe töltöttem. 
(Az üvegeket a befőzés szabályai szerint előkészítettem. Lásd, itt.)
Légmentesen lezártam.





Többet készítettem, így  egy üveg kivételével a többit száraz dunsztba tettem.
Dunsztolás nélkül sem lesz semmi baja. Tároljuk hideg helyen.




Készítettem reszelt narancshéjat cukorral rétegezve, itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/12/reszelt-narancshej-kesobbre.html


    Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


2 megjegyzés:

  1. Mennyeien néz ki! Nálunk bio narancsnak híre sincs, sajnos. Ezért sosem merem a citrom héját sem használni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike,
      ó nagyon sajnálom. Teljesen átérzem, pont így voltam.
      Nézegettem a blogodat, de nem derült ki számomra hol laksz(?) A lidl, aldi, spar (citrom), ahol tudom hogy időnként már lehet kapni.

      Minden jót és szép karácsonyt Nektek!
      Mági

      Törlés