Újra itt a csicsóka szezonja, ami -szerencsére- eltart tavaszig.
A csicsóka kedvező élettani hatásairól itt írtam:
A csicsókáról tudnunk kell, hogy az arra érzékenyeknél okozhat intenzívebb bélmozgást,
puffadást, ezért ajánlott emésztést segítő fűszereket társítanunk hozzá.
Ilyenek: köménymag, édeskömény, kapormag, majoránna, csombor, kakukkfű,
babérlevél, lestyán, de akár a rozmaringgal, zsályával, bazsalikommal is próbálkozhatunk.
Persze a gyömbérről se feledkezzünk meg, szintén harmonizál a csicsókával.
Előzőekben vajat tisztítottam (ghí, jászvaj), így a leves tisztított vajjal készült.
Beletettem, a tisztuló vajról leszedett habot is.
A levesen érződik a ghí összetéveszthetetlen íze.
A vaj tisztításáról bővebben:
Köménymagos csicsókakrémleves
póréhagymacsírával
Hozzávalók
2/3 mennyiség csicsóka (60-70 dkg)
1/3 mennyiség krumpli (30-40 dkg)
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy babérlevél
1 tk köménymag
só
ghí/tisztított vaj
+
tálaláshoz
póréhagymacsíra
pirított kiflikarika
op. reszelt sajt
A krumplit, csicsókát, fokhagymát megtisztítottam és feldaraboltam.
A vajra raktam, rádobtam a fűszereket és az egészet -kevergetve- megpirítottam.
Felöntöttem vízzel -ellepte- és készre főztem.
A babért kivettem, a többit botmixerrel krémesre turmixoltam.
A kiflit karikára szeleteltem és a forró sütőben megpirítottam.
A csírazöldségekről általánosságban írtam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése