2015. december 29., kedd

Marcipános mákos linzer



Karácsonykor elmaradhatatlan a diós kifli, ami Édesanyám  "receptje"
A diós kifli mellé viszont kerül valami új, olyan linzer amit még nem sütöttem.
Kevéske változtatással nem nehéz újat kitalálni, 
most egy evőkanál mák, valamennyi marcipán és kész is. 
Kb. a felét töltöttem narancslekvárral, kettőt összeragasztottam, 
a többit "csupaszon" hagytam. 




Marcipános mákos linzer

Hozzávalók

200 g liszt
1 ek egész mák
100 g marcipán (54 % mandula)
50 g cukor
125 g vaj (hideg)
1 db tojás
+
töltelék

- A hideg hozzávalókból összeállítottam a tésztát.
Aprítógépben a lisztet összedaráltam a marcipánnal, 
hozzáadtam a cukrot, vaníliáscukrot, sót, majd morzsásra daráltam a vajjal.
Tálba öntöttem, hozzákevertem az egész mákot, majd a tojást és ujjaimmal összenyomkodtam.
Fóliába csomagoltam és beraktam a hűtőbe (min. 30 perc, de maradhat akár 1 napot is).
- A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam (2-3 mm) és 
szív alakú (illetve fenyőfa) kiszúróval kiszaggattam.
- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam és 
előmelegített 170 fokos (légkeverés) sütőben világosra sütöttem.
- Egyet-egyet narancslekvárral ragasztottam össze.


 

Süteményes dobozban várta az ünnepet.




mákos-marcipános linzer, 
mézes puszedli fűszeres cukormázzal, és 







 

2 megjegyzés: