2015. április 29., szerda

Pitypangvirágos-virágzsömlék




Hiszem/tudom hogy a legjobb,
amikor a szervezetünk természetesen kapja meg a számára létfontosságú tápanyagokat.
Miből tudná természetesebben megkapni, ha nem a természet adta kincsekből(?)


 


Pitypangtól sárgul az udvar.
Sok van belőle, az egészségügyi előnyeivel is tisztában vagyunk, meg finom is.
Vajon miért ne élnénk vele?


 


Esszük nyersen és kerül sok mindenbe, na persze csak abba, amivel harmonizál.
A kenyérrel és péksüteménnyel harmonizál.
Így magától érthető volt, hogy a szép és vidám, sárga és zöld virágot belekeverjem.

A virágforma ötlete már a formázás közben született. 
Virághoz, virágforma :)
(Ráadásul, bízom benne, hogy E. barátnőmet sikerül újra megörvendeztetnem,


 


 Pitypangvirágos-virágzsömlék

Hozzávalók
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 g búzacsíra
300 g tönköly finomliszt
300 g víz
25 g friss élesztő
1 ek olaj
2 tk só
8 nagy pitypang virágfej (vagy több kisebb)

- A liszteket átszitáltam és összekevertem a búzacsírával és a sóval.
- A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
- Beleöntöttem a vizet és belemorzsoltam az élesztőt.
- Lazán összekevertem a vizet az élesztővel és némi liszttel.
Hagytam hogy megmutassa magát az élesztő, magyarán, jó vagy sem.
- Amíg felhabosodott, kimentem a kertbe és begyűjtöttem néhány robusztus pitypangvirágot.
A célom volt, hogy főleg szirmot tegyek a zsömlékbe, kevesebb csészelevelet (szár nélkül).
Ezért a csészelevelet összecsípve, könnyű mozdulattal kicsavartam a szirmokat.
(Amely részét nem használtam fel, azt a teához dobtam.)
- Megdagasztottam a zsömléket:
mindent összekevertem, majd 3 x 10 perc különbséggel átdagasztottam a tésztát.
- Letakartam (lehet kelesztőtálba tenni) és hagytam, hogy duplájára keljen.
- A tésztát lazán lenyomtam (kör) és 8 egyenlő részre vágtam.
- Egyenként zsömlének formáztam. Szitáltam a tetejükre kevéske lisztet.
- Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe (5 cm x 22 cm) rakosgattam.
- Letakartam és hagytam, hogy közel duplájára keljenek.


 
 


- Beraktam a hideg (nem előmelegített) sütőbe, belöttyintettem 1 dl vizet 
és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
- 30 perc alatt megsültek.


 


Minden liszt más. Más, a (külső)hőmérséklet. Más, a sütő(hőmérséklet). 
 Eltérések lehetnek. Ne téveszd szem elől.
Hangolódj <3







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek és különlegesek a virágtól! Édesanyám szegény cukorbeteg volt és ilyenkor mikor már virágzott a pitypang állandóan azt szedte és csak úgy magában ette, valakitől hallotta hogy jó hatása van a cukor szintjére is! Most én szárítva szoktam teába főzni, mivel itt felénk az út mellől nem szívesen szedem le a friss virágot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva í3
      Köszönöm szépen az értékes információt.
      Szép napokat!

      Törlés