2015. április 20., hétfő

Aszalt áfonyás magos zabtallér



Sok zabpehely, egy-egy marék dió és pisztácia, kétszer annyi aszalt vörös áfonya.





A tésztát kinyújtottam és tenyérnyi nagyságú tallérokra szabtam.
Egy-kettő elég belőle, hogy kibírja míg hazaér...





Áfonyás magos zabtallér

Hozzávalók
75 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
75 g finomliszt
200 g zabpehely
50 g dió
50 g pisztácia
50 g nádcukor
pici só
1 tk (lapos) szódabikarbóna
250 g teavaj
100 g aszalt áfonya
1 db tojás





A tészta összeállításához aprítógépet használtam.
- A liszteket, cukrot, sót, szódabikarbónát összekevertem,
 majd több adagban összedaráltam a hideg, kockákra vágott vajjal.
- A zabpehely 2/3-át apróbbra daráltam. 
(Amennyiben apróbb szemű/tört zabpelyhünk van, akkor ezt nem kell.)
- A megtisztított diót és pisztáciát durvára daráltam.
- Az előbbiekkel összekevertem, majd hozzákevertem az aszalt áfonyát.
- Hozzáadtam az elkészített tojást és összeállítottam a tésztát.
- Lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtottam,
és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam a tallérokat.
- Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam.
- Előmelegített 175 fokos sütőben  15 percig sütöttem.




Természetesen aprítógép nélkül, kézzel is összeállíthatjuk a tésztát.
Ekkor a vajat morzsoljuk el a lisztekkel (sóval, cukorral, szódabikarbónával).
Használjunk zabpehelytöretet, a diót és pisztáciát, pedig késsel vágjuk apróra.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése