"A brokkoli a zöldségek királyi családjába tartozik."
A keresztes virágúakhoz tartozó brasicca-család tagja.
Rákellenes hatású (izotiocianát).
A benne található flavonoidok csökkentik a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulását,
illetve a vérnyomást.
Gyulladásgátló és antioxidáns (indol-3 karbinol) alkotóelemeket tartalmaz,
serkenti az immunrendszert, látásjavító (karotinoidok: lutein, zeaxantin).
Gazdag rostokban, vitaminokban (kiemelkedő a C-vitamin - együk nyersen is- A-vitamin),
ásványi anyagokban (K, Ca, Mg, P), kevés a szénhidráttartalma.
Aktiválja a szervezet méregtelenítő enzimjeit (szulforafát, fitokemikália).
Szívbarát növény.
(Idézetek, a "Mit miért együnk" c. könyvből.)
A brokkoli feje = virág :)
viszont ne csak a virágot fogyasszuk el,
a szárnak és a leveleknek ugyanúgy magas a beltartalmi értéke.
Amennyiben nem akarjuk a körethez felhasználni, akkor tegyük félre a levesbe,
illetve a szárát megszoktam tisztítani a szálaktól és elrágcsálom, pont mint a káposzta torzsáját.
A brokkoli virágkorát éli :) de mi nem a fent említett szuper tulajdonságai miatt szeretjük...
hanem azért, mert finom <3
...régebben készült kép... |
(Itt jegyzem meg, hogy a brokkolicsírában 30x-50x annyi tápanyag-koncentrátum van,
mint
a kifejlett növényben.
Csíráztassunk magot, szerencsére lehet kapni csíráztatáshoz megfelelő magot,
gazdaboltban, reformboltban keressük.
A csíráztatás menetéről itt írtam:
Bár nálunk, most nincs idénye a brokkolinak, a piacon mégis leltem.
Kiegészítve krumplival, csodás ebéd lett belőle.
Gratiníroztam :) azaz a legegyszerűbb mártással (tej + habtejszín) leöntve "csőben" sütöttem.
(Gratin = csőbensütés :) = tálban sütés = a zöldséget/húst mártással leöntve/bevonva sütés.
A mártás lehet tojásos, tejfölös, sajtos, tejszínes, tejes...
Az ételnek jót tesz ha minden oldaláról, alulról-felülről-oldalról egyenletesen sül,
tehát sütőben sül :))
Brokkoli-burgonya gratin
Hozzávalók
60 dkg burgonya
40 dkg brokkoli
15 levél medvehagyma
3 dl tej
3 dl habtejszín
6 dkg teavaj
szerecsendió
só
+
+
1 cs mozzarella
A burgonyát megtisztítottam.
A brokkolit mostam és apró rózsákra vágtam, a szárát is vékonyan felaprítottam.
A medvehagymát megmostam, leszárítottam.
Hőálló sütőtálat vékonyan kikentem vajjal.
A burgonyát vékonyra gyalultam, egyenesen a sütőtálba.
A fele mennyiségnél meghintettem sóval.
A brokkoli vékonyra szeletelt szárát rászórtam és a medvehagymát is ráaprítottam
(ollóval könnyű vágni).
Következett a brokkoli virágja :), ezt is rárakosgattam.
Ráreszeltem egy darab szerecsendió, harmadát.
A tejszínt és tejet összekevertem, sóztam és a zöldségekre öntöttem.
A vékonyra gyalult vajszeleteket rárakosgattam.
A vékonyra gyalult vajszeleteket rárakosgattam.
Betettem a hideg sütőbe és a sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
Kb. félóra elteltével ráraktam a szeletekre vágott sajtot.
Figyeljünk, hogy a brokkoli kikandikáló virágja ne égjen/piruljon meg/túl.
(Kb. félidőben egy fakanállal lenyomkodtam.)
Óóó, ez nagyon finom lehet, és azok a kis csírák gyönyörűek. :)
VálaszTörlésErzsi
Drága Erzsi í3
TörlésKöszönöm :) mindig kedves szavaid!!!