Te pitypang, te pitypang...
Kislányként koszorút fontunk, hogy arany koronaként ékeskedj a fejünkön.
Emlékszel?
Nagylányként megtanultam, hogy nem csak szépségeddel vagy jelen a világban.
Bizony, te előkelő helyet foglalsz el a gyógynövények táborában.
Az idén először a késő délutáni sétáink egyikén pillantottalak meg a távolabbi gyümölcsösben.
Ott kínálgattad illatos virágodat a virágzó barackfák alatt.
Kicsit kérettem magam, de kedves invitálásodra, végül le mertelek szakítani.
Virágfejecskéd jó hosszú szárral, ha már ily kedvesen ajánlottad.
Előbb a tejnedvtől ragacsos szárad ettem meg. Szépen lassan rágcsáltam össze.
(Ma már élvezem kesernyés ízedet.)
A tenyeremben dédelgettem sárgán aranyló koronád, szagolgattalak, simogattalak, szeretgettelek.
Nem siettem, megadtam a módját a találkozásunknak.
Meglepődtem milyen édeskés a virágod íze, nem ilyenre emlékeztem.
Köszönöm hogy vagy, sokat jelentesz nekem.
Mondhatnám, hogy ezt a tradicionális skandináv receptet véletlenül találtam,
de nem mondom, mert (ma már) tudom, nincsenek véletlenek :)
Érdekes, hogy több leírást nem adott ki a kereső, így lehetséges,
hogy itt találkozol vele először :)
Ta-tarada-dam :)
Pitypangzselé, hagyományos skandináv recept alapján almával, tartósítószer nélkül :)
A forrás szerint készítettem, annyi különbséggel,
hogy a még ilyenkor fellelhető almákból választottam, többnyire goldent.
Rebarbaraszárat én sem tettem bele, bár gyönyörű a kertben,
de gondoltam sokan nem jutnak (még) hozzá, így most kihagytam.
A cukor mennyiségét megtartottam, de ha valaki nem szeretné répacukorral készíteni,
nyugodtan cserélje a kedvenc "cukorjára" (esetleg mézre).
Lágyan zselés állagú az eredmény, tehát nem "betonszilárd", inkább "rezgős".
Pitypangzselé
Hozzávalók
100 db virágfejecske
1 db citrom leve
1/2 kg alma apróra vágva
1 liter víz
1/2 kg cukor
opcionális: 1 marék apróra vágott rebarbaraszár
- A virágokat délben szedtem.
Ilyenkorra nyílik ki teljesen, ilyenkor a legmagasabb a beltartalmi értéke.
Ilyenkor jár legmagasabban a Nap, tehát ilyenkor a legnagyobb a Fény a kicsiny virágfejben.
- A virágfejecskéket "tápegészen" tettem bele, tehát a zölddel együtt.
Az okát a pitypangszirupnál részletesen kifejtettem.
(Mellesleg, egyetlen esetben sem lett (eddig) keserű az eredmény :)
- A virágokat a kertemben szedtem, nem mostam le (Te mosd le nyugodtan, ha úgy jó Neked).
- Az almát sikerült megbízható forrásból vennem, héjastól használtam fel.
(Az almahéj sok pektint tartalmaz, így javasolt beletenni, hisz ettől lesz zselés a zselénk.)
- Az apróra vágott almát, a virágfejekkel együtt tiszta
(ecettel áttörölt, majd megszárított) fazékba raktam.
Hozzáadtam a frissen facsart citrom levét (a magoktól megszűrtem) és az 1 liter vizet.
Tűzre tettem és közepes hőmérsékleten 1/2 órát főztem.
- Ezt követően, a levet szűrön keresztül leöntöttem.
(Gyönyörű sárga, de még zavaros/nem áttetsző a lé.)
Megmértem és ugyanannyi mennyiségű cukrot adtam hozzá (500 g).
- Újra tűzre tettem és beforraltam.
- A sűrűségét hideg porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg.
(Tiszta kanállal keveset vettem ki belőle és hideg porcelán tányérra csorgattam.
A tányér döntögetésével megtudjuk állapítani mennyire sűrű.
A hűlés során még sűrűsödni fog.)
- Tiszta kiforrázott üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
4 üveg (4 x 220 g) illatos, gyönyörű sárga, "rezgős" pitypangzselével lettem gazdagabb :)
A visszamaradt pitypangos almát nem dobtam ki, megmutatom mi készült belőle.
Pitypangos almalekvár:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-almalekvar-tartositoszer.html
Az üvegek előkészítéséről és a száraz dunsztról, itt írtam.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
*
Az eredeti recept forrása.
*
Pitypangszirup a blogomon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangszirup.html
További pitypangos receptekhez, a tartalomjegyzéket ajánlom:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-etek-etel-ital-2014-12.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-kamrapolc-20141227.html
de nem mondom, mert (ma már) tudom, nincsenek véletlenek :)
Érdekes, hogy több leírást nem adott ki a kereső, így lehetséges,
hogy itt találkozol vele először :)
Ta-tarada-dam :)
Pitypangzselé, hagyományos skandináv recept alapján almával, tartósítószer nélkül :)
A forrás szerint készítettem, annyi különbséggel,
hogy a még ilyenkor fellelhető almákból választottam, többnyire goldent.
Rebarbaraszárat én sem tettem bele, bár gyönyörű a kertben,
de gondoltam sokan nem jutnak (még) hozzá, így most kihagytam.
A cukor mennyiségét megtartottam, de ha valaki nem szeretné répacukorral készíteni,
nyugodtan cserélje a kedvenc "cukorjára" (esetleg mézre).
Lágyan zselés állagú az eredmény, tehát nem "betonszilárd", inkább "rezgős".
Pitypangzselé
Hozzávalók
100 db virágfejecske
1 db citrom leve
1/2 kg alma apróra vágva
1 liter víz
1/2 kg cukor
opcionális: 1 marék apróra vágott rebarbaraszár
- A virágokat délben szedtem.
Ilyenkorra nyílik ki teljesen, ilyenkor a legmagasabb a beltartalmi értéke.
Ilyenkor jár legmagasabban a Nap, tehát ilyenkor a legnagyobb a Fény a kicsiny virágfejben.
- A virágfejecskéket "tápegészen" tettem bele, tehát a zölddel együtt.
Az okát a pitypangszirupnál részletesen kifejtettem.
(Mellesleg, egyetlen esetben sem lett (eddig) keserű az eredmény :)
- A virágokat a kertemben szedtem, nem mostam le (Te mosd le nyugodtan, ha úgy jó Neked).
- Az almát sikerült megbízható forrásból vennem, héjastól használtam fel.
(Az almahéj sok pektint tartalmaz, így javasolt beletenni, hisz ettől lesz zselés a zselénk.)
- Az apróra vágott almát, a virágfejekkel együtt tiszta
(ecettel áttörölt, majd megszárított) fazékba raktam.
Hozzáadtam a frissen facsart citrom levét (a magoktól megszűrtem) és az 1 liter vizet.
Tűzre tettem és közepes hőmérsékleten 1/2 órát főztem.
- Ezt követően, a levet szűrön keresztül leöntöttem.
(Gyönyörű sárga, de még zavaros/nem áttetsző a lé.)
Megmértem és ugyanannyi mennyiségű cukrot adtam hozzá (500 g).
- Újra tűzre tettem és beforraltam.
- A sűrűségét hideg porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg.
(Tiszta kanállal keveset vettem ki belőle és hideg porcelán tányérra csorgattam.
A tányér döntögetésével megtudjuk állapítani mennyire sűrű.
A hűlés során még sűrűsödni fog.)
- Tiszta kiforrázott üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
4 üveg (4 x 220 g) illatos, gyönyörű sárga, "rezgős" pitypangzselével lettem gazdagabb :)
A visszamaradt pitypangos almát nem dobtam ki, megmutatom mi készült belőle.
Pitypangos almalekvár:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-almalekvar-tartositoszer.html
Az üvegek előkészítéséről és a száraz dunsztról, itt írtam.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
*
Az eredeti recept forrása.
*
Pitypangszirup a blogomon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangszirup.html
További pitypangos receptekhez, a tartalomjegyzéket ajánlom:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-etek-etel-ital-2014-12.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/12/tartalomjegyzek-kamrapolc-20141227.html
Meglepődve olvastam,hogy leszűrted ,és mi lett az alma maradékból? Csodás a végeredmény!!!!!!
VálaszTörlésJó lenne ilyet készíteni,talán szombaton.....
Mamka <3 mennyei pitypangos almalekvár :)
Törléshttp://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2015/04/pitypangos-almalekvar-tartositoszer.html
Bízom benne, hogy belefér, lesz időd :)
De jó, hogy rátaláltam az oldaladra! :-)
VálaszTörlésHa az idő engedi, meg is csinálom mind a zselét, mind a lekvárt! Köszönöm Mági! <3
Kavics <3
Törlésén is nagyon örülök Neked!
Mági, elkészült a zselém is és a rostból a lekvár is. A zselé nem igazán lett zselé. Kevesebb cukrot tettem bele, arra gondolok, hogy ezért, de így is nagyon finom és elég édes. A blogomban olvashatsz róla, képeket is tettem fel.
VálaszTörlésIgen, hát nem annyira zselé, mintha zselésítővel készült volna, de egészségesebb, még a cukor ellenére is :) valóban nagyon édes :) úgy szoktam, hogy amire/amibe kerül kevéske, nos abban nincs édesítés.
TörlésMeglátogattalak (sok ismerőst láttam :) remek finomságokat találtam :)
gyönyörűek a medvehagymás szívecskék.
Örömmel adnék Neked citromfűtövet (rengeteg van a kertben), nem tudom hol laksz, és hogyan tudnám elküldeni, ha érdekel írd meg kérlek levélben.
Mági, ez nagyon kedves Tőled :-) <3 Már fb-on is megtaláltalak, ott írok Neked privátba.
TörlésKavics <3
Törlésköszönöm szépen :)