2014. július 29., kedd

Levendulaszirup tartósítószer nélkül



Kedves Barátomnak tartozom ezzel a bejegyzéssel, Beatrix, köszönöm türelmed :)


 


A levendulaszirup annyiban tér el a levendulaszörptől, hogy sokkal sűrűbb, koncentráltabb:  
sok virághoz, sok cukrot és kevés vizet adtam, meg kevés friss citromlét.
A forró szirupot, az előre elkészített kifogástalan tisztaságú, pici üvegbe töltöttem, két réteg celofánnal lekötöttem   -minden réteget külön-külön-   majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Felhasználom sütemények ízesítésére, fagylaltra csorgatva, natúr (a házi :) joghurtra, bármilyen krém, hab (joghurthab, túróhab, rizs-, és grízkrém, stb.) ízesítésére. 
Akár italainkat is ízesíthetjük vele, például egy kancsó hideg vízbe, pár jégkockát, 
néhány szelet (kezeletlen héjú) citromot és 1-2 teáskanál levendulaszirupot tegyünk, 
meg 1 ág most virágzó levendulaágacskát. 
Biztos a siker, levendula imádó barátaink nagyon örülnek neki.
Bár ennek színe sem lila és nem rózsaszín, de nem ragaszkodom hozzá, fontosabb a "belbecs".


 


Levendulaszirup
200 g-os csészével mértem

Hozzávalók
1/2 cs levendulavirág, kevés levél és szár
1 cs cukor (lehet gyümölcscukor, szőlőcukor vagy más cukor)
2 cs tisztított víz (más víz)
1 citrom leve

A virágokat este beáztattam a citromos vízbe.
Másnap hozzáadtam a cukrot és felforraltam.
Átszűrtem, a levendularészeket alaposan a szűrőhöz nyomkodtam egy kanállal.
Forrón, kicsi üvegekbe töltöttem, majd a száraz dunsztba raktam. 
A száraz dunsztban hagytam kihűlni a szörpök mellett. 
(A szörpök tovább tartották melegen a kicsi üvegeket.)




Levendulaszüret

Mikor, hogyan szedem a virágokat?
Kb. 30 tő levendula virít a kertemben, bódító levendula illatot árasztva virágzás idején.
(Még legalább ugyanennyivel többen jövőre, mert ennyit szaporítottam az idén :)
Többfajtát telepítettem: van francia és angol, lila és rózsaszín. 
Van egy "Ó-magyar" fajta, aminek első 11 tövét   -már 10 éve is nagyon idős-  Bácsitól vásároltam. 
Nem tudom a név mit takar és már nem is fogom megtudni...
Nos, a legtöbbet elvirágzás után gyűjtök be, mert a levendula vonzza a  rovarokat, méheket,
lepkéket és ők is a barátaim. 
Még Kacsafarkú szender is látogatja rendszeresen az esti órákban :) 
igencsak zavarba hozva e rovarokat  nem ismerő látogatóim, 
kik első pillanatokban azt hiszik kolibrik repkednek nálam :)
Így is tökéletesen megfelelnek a szappanjaim és különböző olajaim, krémjeim (külsőleg, bőr) készítéséhez.
Teának is így gyűjtöm, a levendulapárnácskákat is ebből töltöm, sőt más dekorációs célra is ezt használom.
Csak igen keveset szedek le teljes virágba borulás előtt, félig bimbós állapotában. 
Ezt a reggeli órákban teszem, amint a felkelt nap hevében elkezdenek nyílni az első virágok.
Ezeket a virágokat használom fel étkezési célra, pl. amikor a picike szirmocskákkal szeretnék díszíteni.
Levendulás cukor készítéséhez, süteménybe, kekszbe is így szedek, 
Minden esetben a fás rész fölött vágom le: a fás rész fölött az első levélpárnál,
 ahol már készülődik az új hajtáspár :)
Így a tél beállta előtt újra élvezhetjük a levendulavirágzást a rovarokkal együtt :)

*

A tartósítószer nélküli befőzés alapjairól, előkészítésről, bővebben itt írtam:

 A levendulaszörp leírása itt található:
 





6 megjegyzés:

  1. finom és nyugtató lehet, és nem is nehéz, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia nikimanó <3
      Jó ötlet kipróbálni, sok sikert!

      Törlés
  2. Ez most egyszerűen kellett a lelkemnek. Köszönöm Neked. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa, szia <3
      Bízom benne minden rendben a lelkedben :)
      Ölelés!

      Törlés
  3. Drága Ági !
    Köszönöm szépen! Csodálatos Nálad !
    Mindenképp elkészítem !
    Millió Ölelés ! <3

    VálaszTörlés