Csodálatosan zöldül a kert :)
Ilyenkor gyakrabban teszek mindenbe friss zöldeket, mert tele vannak élettel, 
értékes tápanyagokkal és a tavasz üzenetével.
Tisztulásra, frissülésre, megújulásra, változásra sarkalnak... 
Friss csalános tönkölyzsömle 
Hozzávalók
1. 
200 g tönköly finomliszt 
300 g víz (olyan normál hőmérsékletű)
20 g friss élesztő
1 tk méz
2.
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g tönköly finomliszt
2 ek olaj
1 púpos tk só
3-4 ek összevágott friss csalán
 +
2 tk olaj
- Az élesztőt megfuttattam: összekevertem a vizet és lisztet, mézet, élesztőt (20 perc).
- Hozzáadtam minden mást és  rugalmas tésztát gyúrtam. 
- 20 percet letakarva pihentettem, majd olajos munkalapon átdolgoztam. 
- Újabb 20 percet pihentettem, majd olajos munkalapon 
(ez a konyhapult, semmi cicó :) újra átgyúrtam a tésztát. 
- Letakartam egy tállal és hagytam, hogy duplájára keljen.
- 8 darabba vágtam a tésztát és egyenként zsömlét formáztam belőlük. 
- Sütőpapírral borított tepsire raktam és betettem a hideg sütőbe.
- A nem! előmelegített sütőben hagytam, hogy 2/3-al nagyobbra keljen.
A páratartalom biztosítására 1 dl-nyi vizet beöntöttem a sütő aljába (de tehetjük egy fémedénybe is).
- A nem! előmelegített sütőben hagytam, hogy 2/3-al nagyobbra keljen.
A páratartalom biztosítására 1 dl-nyi vizet beöntöttem a sütő aljába (de tehetjük egy fémedénybe is).
- Ekkor a sütőt 200 fokra (légkeverés) kapcsoltam és 25 perc alatt készre sütöttem.
- A forró sütőből kivéve, hideg vízzel közelről lepermeteztem. 
- Rácsra raktam kihűlni. 
 
 
Nagyszeru ez a zsemlerecept!!! Ugyes!
VálaszTörlésKöszönöm kdeves Kristina <3
TörlésA holnap reggeli zsömlénk... :-) És csalánleves is lesz a jövő héten, mert imádjuk!!!
VálaszTörlés<3 de jó, örülök :)
TörlésCsalánleveshez nekem még nincs elég.
Holnap körbenézek csalán témában! Csodaszép zsömik!!!!!
VálaszTörlésSzia <3
TörlésRemélem találsz zsenge hajtásokat, Isteni :)
Köszönöm.