Follow by Email

2014. március 8., szombat

Aszalt áfonyás kerti vadnövényes sárgarépasaláta



Kedves T. itt a 2. saláta.


 


Előzmény: T. barátommal arról folytattunk eszme-cserét, 
hogy ilyentájt milyen kevés zöldség áll rendelkezésünkre, amiből egy jó salátát összedobhatunk.
Rácsodálkozott, hogy milyen finomat lehet készíteni nyers káposztából és céklából.
Megígértem, hogy rendszeresen mutatok a blogon általam összeállított variációkat.
 Természetesen   -többnyire-   szezonális növényekből, ami a kertemben termett, 
vagy a közeli piacon, őstermelőktől szereztem be.





Aszalt áfonyás vadnövényes sárgarépasaláta
   (A mennyiségek pontos feltüntetésére nem törekszem,
inkább az arányokra helyezem a hangsúlyt.) 

Hozzávalók
2 adag (vékonyra) reszelt sárgarépa
1 adag (nagyra) reszelt fehér káposzta
1 adag kerti vadnövények: - tyúkhúr egy kis csokor
 - rukkola kis maréknyi
- gyermekláncfűlevél még csak pár darabot találtam
- ibolyalevél/15 kicsi levélke
1/2 adag vékonyra szeletelt póréhagyma
1/2 adag aszalt áfonya
3 ek szezámmag
1 ek sós petrezselyem (ami csak picike sót rejt)
frissen őrölt bors
op. pici chili a szerényebb változatból

Minden hozzávalót értelemszerűen megtisztítottam, megmostam, leszárítottam.
Reszeltem, tépkedtem, daraboltam.
Tálba pakoltam.
Hozzáadtam az aszalt áfonyát, megszórtam a szezámaggal és kevéske borsot tekertem rá.
Egy ugyanakkora tállal leborítottam, a kettőt összefogtam és határozott mozdulattal összeráztam.
Ezt a Fiamtól tanultam :) 




A zöldségek roppant finomak, amennyiben nem nyomjuk el a nehéz öntetekkel az ízüket.
Elismerem, hogy az én ízlelésem kifinomultabb ennyi év után. 
(1991 januárjában lettem vegetáriánus, a természetes táplálkozás híve vagyok, 
a táplálékom több mint fele nyers növényekből, gyümölcsökből áll,
még pedig olyanokból amik itt teremnek ahol élek. )
 A legtöbb esetben, alapból nem teszek rá semmi öntetet. 
Úgy állítom össze, hogy harmonizáljanak egymással,
 erősítsék egymást a zöldségek, esetleg gyümölcsök, magok.
A sokféle íz fellelhető benne.
Általában picike sóval és különböző hidegen sajtolt olajokkal elég megkoronázni.
Amennyiben a Családom igényel "még valamit" rá, akkor tesznek, úgyis frissen készül minden.





Kérem szépen, minden okozhat allergiát, óvatosan fogyasszunk,
főleg amivel még nincs tapasztalatunk. (Az Áldott állapotban lévők főleg :)
Ne felejtsük "Minden növény gyógynövény" hatóanyag-tartalommal, egyszerre semmiből ne együnk sokat.
Egyszerre csak egyféle "új" növényt kóstoljunk, figyeljük meg a ránk kifejtett hatását.
Ha bizonytalanok vagyunk a növény fajtájában, akkor forduljunk szakemberhez, ne kockáztassunk.




A vadnövények erényei

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)





A leveles hajtásvégeket gyűjtjük többnyire virágzás előtt, mert virágzás után már rostos.
A tyúkhúr gazdag A- és C-vitaminban, Magnéziumban és Vasban.
Frissítő, tápláló, tisztító.
Javítja az általános anyagcserét.
Bővebben írtam róla itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/tyukhur-kiwi-banan-ital-tyukhur-mint.html

 *

Rukkola (Rucola, Borsmustár azaz Eruca sativa)


 


A kertemben termő évelő (nagyon sok palántám van, aki szeretne adok belőle,
de a szállítást neki kell megoldani), már lehet szedni a leveleket.
A zsenge levelek alkalmasak fogyasztásra, később rostos már nem annyira élvezhető.
A kertben termett borsmustár íze teljesen más, mint a boltban kapható. Kellemesen csípős, erőteljes ízű.
A borsmustárnak is magas a vitamin tartalma (A-, B2-, B5-, C-, E-, K vitamin), bővelkedik Kalciumban, Vasban, Magnéziumban, Foszforban, Káliumban, Mangánban, Szilíciumban.
Említésre méltó az antioxidáns hatása.
Étvágyjavító, tonizáló, vértisztító, baktériumölő és emésztést serkentő, stb.

 *

Gyermekláncfű (Pongyola pitypang, Taraxacum officinale) 


 


Most még a zsenge leveleket fogyasztjuk, de már kinyílt az első virág is a kertben :)
később kerülhet a salátába virág is. Sőt a gyökere is fogyasztható.
Gazdag tárház: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán,
Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
 A pitspang a máj barátja, tisztítja, erősíti, regenerálja a szervezetet.
Étvágyjavító, vízhajtó.
Bővebben itt írtam róla:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html

*

Illatos ibolya (Viola odorata)





A vad ibolyafélék ehetők (forrás: Ehető vadnövények könyv).
Leggyakrabban a virágokat gyűjtjük saláták, desszertek színesítésére.
A leveleket kis mennyiségben adhatjuk salátákhoz.
Ibolya gyógyhatása sokáig titok marad előttem, csak azt tudtam, hogy ehető és finom.
Az 90-es évek elején egy Tanítóm, aki Svájcban él, tett említést róla és
azt mondta "Svájcban a szárított ibolyát arany árban mérik".
Gondoltam "nem hülyék" hát ettem én is :)
A levelek és virágok szalicilsavat tartalmaznak és izzasztó hatásúak.
A levelek C-vitamint és szaponinokat  tartalmaznak, hashajtó hatásúak.  (keveset együnk belőle).
Az ibolya légúti szer: nyálkaoldó, köptető, toroktisztító, köhögéscsillapító hatása ismert.
A virágok illatanyagai idegnyugtató hatásúak (álmatlanság esetén is ajánlott).
A homeopátia is készít belőle szert: légúti gyulladások kezelésére.

*










3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon étvágygerjesztően néz ki! Utólagos engedelmeddel elvittem a pinterestre, már ott is sokan vagyunk magyarok. Nagyon jó a vadnövények ismertetője! Igy tálcán kaptam, ami után esetleg nem kutakodnék. Blogba, Hoxára is elvihetem? Természetesen a forrás megjelölésével.
    További szép, hasznos blogolást!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3
      Kedves Marta <3
      Köszönöm elismerő szavaid :)
      Vidd ahová szeretnéd, a forrás megjelölést köszönöm.
      Neked is további szépeket!

      Törlés
  2. Kedves Marta <3
    Köszönöm elismerő szavaid :)
    Vidd ahová szeretnéd, a forrás megjelölést köszönöm.
    Neked is további szépeket!

    VálaszTörlés