Follow by Email

2014. március 19., szerda

Mascarponés gesztenyetorta



Vasárnap köszöntöttük a születésnaposokat kedves Anyósomnál.
A torta készítése jutott nekem feladatul.




Megkérdeztem az ünnepelteket (3 Férfi) milyen ízeket szeretnének és ebből indultam ki.
A tésztáját elkészítettem szombaton, de csak vasárnap töltöttem meg.
22 cm-es kapcsos tortasütőben sütöttem, 3 lapba vágtam, hüvelykujjnyi vastag lapok lettek. 
A tetejét egy tábla csokoládéból készült "díszekkel" díszítettem. 


 


Mascarponés gesztenyetorta

Hozzávalók
tészta
6 db tojás
100 g kristálycukor
120 g finomliszt
30 g kakaó
30 g puha teavaj
csipetnyi só

krém
250 g mascarpone
500 g gesztenyemassza (mirelit)
100 g cukor
250 ml habtejszín
1 cs habfixáló (dm/alnatura)
+
25 szem meggybefőtt

díszítés
100 g 76 %-os étcsokoládé

- A sütőt 170 fokra légkeverésre kapcsoltam, a tortasütőbe sütőpapírt szabtam.
- A tojásokat szétválasztottam. 
- A sárgáját a cukorral habosra "fehéredésig" kevertem, majd hozzáadtam a puha vajat.
- A lisztet összeszitáltam a kakaóval.
- A fehérjéket pici sóval habbá vertem.
- Összeállítottam a tésztát: a sárgákhoz óvatosan hozzáforgattam a tojáshab felét, 
majd a kakaós lisztet, majd a hab másik felét.
- A tortasütőbe kanalaztam, majd az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (35 perc).
- A sütőt elzártam, az ajtaját ujjnyira kinyitottam, így hagytam bent a tortalapot 10 percre (ne essen össze).
- Rácsra tettem kihűlni.

Másnap elkészítettem a krémet.
- A hideg habtejszínt habbá vertem, leírás szerint hozzáadtam a habfixálót.
- Hozzákevertem a cukrot és a mascarponét.
- Hozzákevertem az apróra tördelt gesztenyemasszát.
(A gesztenyemassza mirelit volt, így előző este a normál hűtőbe tettem át, hogy felengedjen.)
- A meggybefőttet lecsorgattam.
- A torta tésztáját egy vékony, ám erős cérnával 3 lapba vágtam.

Megtöltöttem a tortát.
- Az első lapot megpakoltam a magozott rumos meggybefőttel.
- Egy sor krém következett.
- A következő tortalapra a krém került előbb, majd ide-oda pakoltam rá a meggybefőttből.
- Rátettem a torta fedőlapját és ezt is vastagon bekentem krémmel.
- Az oldalát elsimítottam, nem fedte teljesen a krém.
- Hűtőbe tettem.




Elkészítettem a csokoládédíszeket.
- Folpack fóliát feszítettem a nedves konyhapultra (így tényleg feszül).
- Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét.
- Az egész meggyeket félig belemártottam a csokoládéba, a fóliára sorakoztattam.
- A maradék csokoládét zacskóba töltöttem, a zacskó sarkán pici lyukat vágtam.
- A csokoládéból vékony csíkokat csorgattam le a torta oldalán.
- A többiből vékony csíkokat húztam a fóliára.
- Hagytam megdermedni.

Díszítettem a tortát.
- A csokoládéba mártott meggyet és a csokoládé csíkokat a torta tetejére halmoztam.




Szeletről, fotó nem készült.




4 megjegyzés:

  1. Ez valami csoda. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Biztos elkapkodták a szülinaposok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva Kocsis <3
      Igen :) képzeld, akartam egy szeletet visszahozni, hogy lefotózzam, de ugye nem fotóztam le....mert nem maradt :)

      Törlés