Follow by Email

2014. március 21., péntek

Hot-dog kifli



A Fiamék iskolájában szünet volt hétfőn és kedden.
A Barátja eljött hozzánk, hogy együtt töltsék az ölükbe pottyant szabadnapokat.
Ilyen alkalmakkor szeretek "menő" finomságokat készíteni Nekik :) hamburger, pizza, pita, hot-dog, stb.
Minden vendég srác nagyon hálás érte <3
Hot-dogot terveztem vacsorára.


 


Mini virsliket vásároltam hozzá és mini kifliket akartam, de a Fiúk a nagy mellett döntöttek.
Így a kiflik nagyok lettek (normál méret :) Ők meg, két virslit tettek egy kiflibe.


 


Hot-dog kiflik
12 db

Hozzávalók (szobahőmérsékletűek)
tészta
600 g finomliszt
200 g tej
150 g joghurt (házi)
25 g friss élesztő
50 g olaj
1 db tojás
2 tk só
30 g cukor
+
dagasztáshoz
3 tk olaj 
+
lekenéshez
3 ek habtejszín
tetejére
szezámmag

- A lisztet tálba szitáltam, hozzákevertem a sót, közepébe mélyedést túrtam a kézfejemmel.
Beleöntöttem a kimért tejet, joghurtot, belemorzsoltam az élesztőt.
Egy kanállal összekevertem a folyadékot és élesztőt, némi lisztet is kevertem hozzá.
Lefedtem a tálat és hagytam hogy felfusson (30 perc).
- Hozzáadtam a cukrot, tojást, olajat és összekevertem a tésztát
(sima keverőgéppel, de kézzel sem megterhelő).
Letakartam és így hagytam 15 percig.
- A munkafelületre 1 tk olajat locsoltam, szétkentem a kezemmel, majd ráborítottam a tálból a tésztát.
Átgyúrtam alaposan, majd leborítottam a tálal és így hagytam újabb 20 percig.
- Kevés olajat locsoltam a tésztára, rásimogattam, újra átdagasztottam a tésztát,
 finoman, szelíden, hagytam, hogy a tészta vezessen, "rugózzon" a kezeim alatt. Cipóvá igazítottam.
- Letakartam a tállal és hagytam, hogy duplájára keljen.

- Levettem a tálat, kezeimmel kissé lelapítottam a megkelt tésztát és 12 egyenlő részre vágtam.
(Picivel több, mint 90 g-osak voltak nyersen.)
- Egyenként meggömbölyítettem, mintha zsömlét formáztam volna, pihentettem 5 percet.




- Fogtam egy kicsi cipót, megfordítottam  -az eddig alja került felülre-   kezemmel kissé ellapítottam.
(A legelőször gömbölyítettel folytattam a munkát, hisz az pihent legtöbbet.)
Nyújtófával oválisra nyújtottam (11 cm a hosszabbik oldala),
majd a képeken látható módon egyenes kifliket formáztam belőlük.


...balról-jobbra haladtam, mindig lenyomtam a tésztát...
..."adja magát"...
...mindvégig olajos felületen dolgoztam...

- Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam őket (egy sütőméretű tepsire elfértek).
- Amikor az összes formázásával elkészültem, a tepsin mindegyiket kissé ellapítottam.
- Felületüket lekentem tejszínnel, párat megszórtam szezámmaggal.
- Betettem a nem előmelegített sütőbe, és beraktam 1 dl forró vizet.
 Még nem kapcsoltam be a sütőt, hagytam, hogy közel duplájára keljenek a kiflik.
- Nos ekkor kapcsoltam be a sütőt, 200 fokra (légkeverésre) 
és a képeken látható szépségesre sütöttem őket :) Igen őket <3 (25 perc)


...picit összeértek, de nem vált kárukra...

Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben való sütés indítással
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel.
A kelt tésztát ebben az esetben nem kelesztem duplájára, csak "közel duplájára".
Így teszem be a hideg sütőbe, vagy ekkor indítom a sütést (kapcsolom be a sütőt).
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg. 
Eddig még egyetlen esetben sem   -amikor e mellett döntöttem-  nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint, 
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
 Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.
Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.









10 megjegyzés:

  1. ilyen egyszerűen nincs is :)))))

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Drága mandala <3 köszönöm szépen :)

      Törlés
  3. Pont a héten gondolkoztam, hogy elő kellene vennem a hotdog készítő masinámat, de mindig gond, hogy honnan vegyek kiflit. Hát Mágitól- - legalább is a receptet - most már tudom! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, teller-cake <3 nagyon megtisztelő, köszönöm szépen.

      Törlés
  4. dagasztás nélküli, illetve gyökér kenyérrel (szintén DNK) próbáltad már ezt a hideg sütős módszert? kíváncsi vagyok rá. Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Beastie <3
      Ritkán sütök DNK-t, de igen sütöttem. Csak úgy megcsavarva, sütőpapírra borított tepsin vagy lábasban. Minden kenyeremet igen régen így sütök. Nem várom meg, hogy teljesen megkeljen, hanem előbb indítom a sütést, ahogy a sütő melegszik még nő :) Érdemes kísérletezni vele, mert pont időt nyerünk sokat. Csodás kenyereket sütsz, bízom benne, hogy sikerrel jársz.
      Üdv,
      mági

      Törlés
    2. Fú, köszönöm a válaszod... a csavart, gyökér kenyér formák mennek, mentek eddig is, de mindig előmelegítve. Itt az idő egy kis kísérletezésre. Szívesen keleszteném rögtön a sütő formámban (kerámia fazék) ...... sőt, akkor programozva, reggel később kelve, csak a fedőt levenni róla az utolsó 20 percben.... van perspektíva bőven. Köszönöm.

      Törlés
    3. Kedves Beastie <3
      Nagyon örülök, hogy tetszik az ötlet :) figyelni fogok Nálad :) Csodás a kenyereid az biztos!

      Törlés