2014. január 16., csütörtök

Joghurtkrém turbolyával, tyúkhúrral és citromfűvel...



...kis golyóknak formázva, extra szűz olívaolajban.


 

 
Bár csípős a levegő, de most közel sem a januárban (eddig) megszokott időjárás a jellemző. 
Személy szerint nincs ezzel semmi bajom, megtanultam elfogadni a dolgokat úgy ahogy vannak. 
Annak kifejezetten örülök, hogy sok családnak a téli fűtés okozta anyagi terhei 
jelentősen csökkentek a jó időnek köszönhetően.
Annak is nagyon örülök, hogy a természetes kert (nem ásunk, nem kapálunk, nem permetezünk, mulcsozunk, harmonizálunk) bőven tartogat csipegetni valót ilyenkor is. 
Zöldellnek az ágyások, tele vannak tyúkhúrral, zamatos turbolyával. 
Zöldell a földben elbújt hagyma, fokhagyma, zöldell a csalán, citromfű, menta, cickafark, kakukkfű, 
még az édeskömény is kihajtott. Hirtelen ennyire emlékszem, a mai villámlátogatásból, 
amit egy csokor zöldért tettem a kertben.
Amint időm engedi, jobban szétnézek, talán több fotóra is jut idő.


...élettől és erőtől duzzadó zamatos turbolya, tyúkhúr és citromfű...

A csokor zöld, a lecsöpögtetett joghurtba kellett :)


 


Joghurtkrém turbolyával, tyúkhúrral, citromfűvel

Hozzávalók

joghurt*
friss zöldfűszerek
frissen őrölt bors
só (himalája)
-----
extra szűz olíívaolaj

A frissen készült joghurtot egy szűrőbe tett papírtörölközőn lecsöpögtettem.




24 órán át szikkasztottam hideg helyen.
A turbolyát, tyúkhúrt és citromfüvet megmostam és papírtörölközőn leszárítottam.
Teljesen apróra vágtam.
Összekevertem a sűrű joghurttal, sóztam és tekertem rá frissen borsot. 




Kis golyóbisokat készítettem belőle, amit egy üvegbe raktam és felöntöttem olívaolajjal.
Olívaolaj nélkül is finom, csak a tárolás végett választottam ezt a megoldást.
A citromfű citrusos aromája nagyon jól érvényesül, egyben uralkodva a másik kettő felett.


 


* Ebben az esetben a házi joghurt készítése során a tejhez habtejszínt (1 l + 1 dl) adtam, 
hogy növeljem a "minőségét" a joghurtomnak. 
A házi joghurt leírása, ahogy azóta is készítem, itt található:


 


Ezáltal zsírosabb, krémesebb és szelídebb ízű joghurtot kapok. 
Amennyiben valaki nem készít otthon joghurtot, akkor görög joghurtot ajánlok lecsepegtetni.




Pár nap alatt kenyérre kenve elfogyasztjuk, de egy hétig is eláll(na).










4 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges! Szívesen megkóstolnám. Tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nyami!!!! Hogyan tudsz a joghurtból golyókat formázni??????Nem lágy ahhoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka drága <3 lecsöpögtettem, olyan állaga van mint pl. az ömlesztett sajtnak...:)

      Törlés